2017. január 17., kedd

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 Akkor ezt mondta Lámek feleségeinek: Ó, Háda és Cilla, hallgassatok szómra, Lámek feleségei, halljátok beszédem: embert öltem, mert megsebzett, ifjat öltem, mert megütött. Ha hétszeres a bosszú Káinért, hetvenhétszeres az Láme-kért.

     1Móz 4,23-24

Lámek Kain utóda. Igénk Lámeknek feleségeihez való beszédéről számol be. Meg kellett hallgatniuk és jól meg kellett jegyezniük, amit mondott. Egy ember sebet ejtett rajta. Ezért Lámek agyonütötte azt. Az ifjút ütéséért holtra verte. Részéről minden sértést hetvenhétszeres bosszú követ. Milyen rettenetes beszéd! Mintha ezt mondaná feleségeinek: "Én megmutatom néktek, hogy ki vagyok, És azt is, hogy hogyan tiszteljenek engem! Vigyázzon mindenki, mert büntetlenül egy hajam szála sem görbülhet meg! Jegyezzétek meg, hogyan jár, aki durván bánik velem! Minden sértésért véres bosszút állok!"

Micsoda zsarnokság és bosszúvágy lép elénk Lámekben. "Hagyjanak engem békén! Senki ne zavarjon! Akaratomnak senki ne szegüljön ellene! E tekintetben a legkisebbet sem engedem meg senkinek. Teret és tiszteletet teremtek magamnak."

Lámekben Kain lelke jelenik meg. A Szentírás arról beszél, hogy az utolsó időkben az emberek gyűlölete az Úr Jézus gyülekezete ellen gátlástalanul nyilvánul meg. A hitetlen Istengyűlölők együttesen rátámadnak a kegyesekre, mint Kain Ábelre és mint Lámek arra, aki ellene fellépett.

Ne ítéljük el sem Káint, sem Lámeket, hanem kérjük az Urat, hogy tisztítsa meg szívünket minden gyűlölettől és zsarnokoskodástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése