2017. január 1., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-FUSSUK MEG A PÁLYÁT!



A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 11,29-12,2
29 Hit által keltek át a Vörös-tengeren, mint valami szárazföldön, és amikor ezt az egyiptomiak is megpróbálták, elmerültek. 30 Hit által omlottak le Jerikó kőfalai, miután körüljárták azokat hét napon át. 31 Hit által nem veszett el az engedetlenekkel együtt Ráháb, a parázna nő, amikor a kémeket békességgel befogadta. 32 És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról.33 Ezek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, 34 tűz erejét oltották ki, kard élétől menekültek meg, betegségből épültek fel, háborúban lettek hősökké, idegenek seregeit futamították meg. 35 Asszonyok feltámadás révén visszakapták halottaikat. Másokat viszont megkínoztak, akik nem fogadták el a szabadulást, hogy dicsőségesebb feltámadásban legyen részük. 36 Mások megszégyenítések és megkorbácsolások próbáját állták ki, sőt még bilincseket és börtönt is. 37 Megkövezték, megégették, szétfűrészelték, kardélre hányták őket; juhok és kecskék bőrében bujdostak, nélkülözve, nyomorogva, gyötrődve, sínylődve azok,38 akikre nem volt méltó a világ; bolyongtak pusztákban és hegyeken, barlangokban és a föld szakadékaiban. 39 És mindezeken, noha hit által elnyerték az Írás jó bizonyságát, nem teljesült be az ígéret, 40 mert Isten számunkra valami különbről gondoskodott, és azt akarta, hogy ők ne nélkülünk jussanak el a teljességre. 1 Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát. Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett - a gyalázattal nem törődve - vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült. 



"Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek akkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet,

(Zsid 12,1-2a)

Nem úgy sodródunk a következő év felé, mint valami fadarab az idő zajló tengerén. Az új esztendő úgy áll előttünk, mint egy versenypálya, amit végig kell futnunk. Isten hív el bennünket erre a versenyre és azt is megmondja, hogy miként fussunk.
"Tegyünk le minden ránk nehezedő terhet, és a bennünket megkörnyékező bűnt." Ha megpróbálsz egy versenyt a télikabátodban végigfutni, elveszted azt, mielőtt rajtolnál. A kabát akadályoz a mozgásban. És ha nem vagy formában, lomha és kövér vagy, esélyeid a legjobb esetben is csekélyek.
Isten atlétáinak nem szabad bűnös szokásaikat magukkal vinni a pályára. Le kell tenniük a világi gondokat, amelyek úgy növekednek a keresztyének életében, mint a háj a túltáplált emberen. Ha Isten királyságába vagy hivatalos, a jutalom reményében nem versenyezhetsz, ha mindkét kezed kincsekkel van tele, szíved pedig meg van osztva a vágyaktól. Csak egyetlen célod lehet és edzened kell, hogy formában maradj.
A verseny nehéz. Vannak, akiknek úgy kell küzdeniük, hogy ágyban fekvő betegek, mások talán üzletemberként versenyeznek, most nekigyürkőzve újból a karácsony utáni pangás miatt, néhányan üldöztetést szenvednek hitükért hatósági közegektől, sok keresztyén fiatalnak meg csak pár hét van hátra a vizsgákig vagy az új félévig. De mindannyian versenypályán vagyunk és mindnyájunknak "hit által" kell futnunk.
A "stadiont", amelyben élünk, nézőktől zsúfolt lelátó veszi körül. Nem mindennapi nézők ezek. Mind atléták, akik már befejezték a versenyzést. A bizonyságtevők egész fellege azt hirdeti nekünk, hogy "hit által" fussunk. Ez a versenyfutó titka.
A Zsid 11 rész egész társasága sürget minket a kitartó futásra és arra, hogy "hit által" vegyük az akadályokat. Hitünk gyújtópontjában Jézus áll. Nézz kitartóan őrá. Amíg hitünk tekintete Jézuson nyugszik, legyőzünk minden akadályt és a célban megkapjuk a koronát.
Légy hát bátor és fuss!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése