2017. január 19., csütörtök

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A HAMIS PRÓFÉTÁK



A mai napon olvasandó igeszakasz: Jer 28,1-11
Abban az esztendőben, Cidkijjá júdai király uralkodása kezdetén, a negyedik esztendő ötödik hónapjában ezt mondta nekem a Gibeónból való Hananjá próféta, Azzúr fia, az ÚR házánál, a papok és az egész nép előtt: Így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Összetöröm Babilónia királyának az igáját! Két esztendő múlva visszahozom erre a helyre az ÚR házának minden edényét, amelyeket elvitt Nebukadneccar, Babilónia királya erről a helyről, és Babilonba vitte.Visszahozom erre a helyre Jekonját, Jójákim fiát, Júda királyát, és Júda foglyait is, akik Babilóniába kerültek - így szól az ÚR -, mert összetöröm Babilónia királyának az igáját. De Jeremiás próféta válaszolt Hananjá prófétának a papok és az egész nép előtt, akik ott álltak az ÚR házánál. 6 Ezt mondta Jeremiás próféta: Helyes, bár úgy tenne az ÚR, és teljesítené beszédedet az ÚR, amelyben azt prófétáltad, hogy visszakerülnek Babilonból az ÚR házának az edényei és minden fogoly erre a helyre! De hallgasd csak meg azt az igét, amelyet én hirdetek most neked és az egész népnek a füle hallatára:Azok a próféták, akik előttem és előtted voltak régtől fogva, háborúról, éhségről és dögvészről prófétáltak hatalmas országok és nagy királyságok ellen. Ha pedig egy próféta békességről prófétál, a prófétai ige beteljesedésekor tudódik ki, hogy valóban az ÚR küldte-e azt a prófétát. 10 Ekkor Hananjá próféta levette a jármot Jeremiás próféta nyakáról, és összetörte. 11 Majd ezt mondta Hananjá az egész nép előtt: Ezt mondja az ÚR: Így töröm le Nebukadneccar babilóniai király igáját két esztendő múlva minden nép nyakáról! Jeremiás próféta ekkor elment útjára. 



"Majd ezt mondta Hananja... Ezt mondja az Úr..."
(Jer 28,11)

A próféta az a valaki, aki Isten nevében beszél. Ha szólásra nyitja száját, nem a maga nevében szól. Ehelyett hirdeti: "Ezt mondja az Úr..." Csakhogy ez a Hananja is azt mondta, hogy Isten nevében szól. De hazudott. Hananja hamis próféta volt.
Számtalan sok hamis próféta van ma a világon. Mindegyiknek megvan a követője. Mondanivalójukat gyakran nagyobb hévvel hirdetik, mint az igaz próféták a magukét. Mégis hazudnak. Hogy döntse el az ember, hogy egy próféta igaz-e vagy hamis?
Ha egy bizonyos festményről tudni akarjuk, hogy vajon egy régi mester alkotása-e vagy utánzat, szakemberekkel kell elbíráltatnunk. Ha a keresztyén hit igaz vagy hamis voltáról van szó, a dolog nem ennyire egyszerű, de azért van valami hasonlóság. A keresztyén hit történeti tényeken nyugszik. Az ezekről a tényekről szóló híradást történelmi dokumentumok, vagyis a Biblia könyvei tartalmazzák. És ezek a dokumentumok nyitva állnak a történeti vizsgálódás számára, éppúgy, mint ahogy azt bármely más történelmi dokumentumra nézve alkalmazzák.
Az ember azt gondolná, hogy egy olyan fontos ügy vizsgálatára, mint a jó vagy a rossz, az igazság vagy hazugság, az emberek hajlandók valamivel több időt fordítani. Ha a rákkutatás megéri, hogy dollármilliókat fordítsunk rá, vajon nem kellene-e megvizsgálnunk némely "egyház" alapítójának az életét és írásait a Biblia alapján?
Ha pl. Smith József, a mormon egyház alapítója hamis próféta volt, akkor több mint hárommillió embert vezetett félre.
Sok keresztyén ember nagyon közönyös a vallási szélhámosokat illetően, pedig maga Isten int bennünket velük szemben. Következetesen szembe kell szegülnünk a hamis tanításokkal és folyton imádkoznunk kell, hogy Isten lerontsa a hamis próféták munkáját. És sokkal bőkezűbben és lelkesebben kell támogatnunk azokat az iskolákat és tanfolyamokat, amelyek hűségesek az igazsághoz.
Mindenekelőtt Krisztus közelében kell élnünk és az Ő igéjét szívünkbe kell fogadnunk és ott meg kell tartanunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése