2017. január 20., péntek

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-AZ APOSTOLI TANÍTÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Tim 1,12-17
12 Hálát adok a Krisztus Jézusnak, a mi Urunknak, aki megerősített engem, mert megbízhatónak tartott, amikor szolgálatra rendelt. 13 Jóllehet előbb őt káromló, az övéit üldöző és erőszakos ember voltam, mégis irgalmat nyertem, mert hitetlenségemben tudatlanul cselekedtem.14 De bőségesen kiáradt rám a mi Urunk kegyelme a Krisztus Jézusban való hittel és szeretettel. 15 Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok.16 De azért könyörült rajtam, hogy Jézus Krisztus elsősorban énrajtam mutassa meg végtelen türelmét példaként azoknak, akik majd hisznek benne, és így az örök életre jutnak. 17 Az örökkévalóság királyának pedig, a halhatatlan, láthatatlan egy Istennek tisztelet és dicsőség örökkön-örökké. Ámen. 



"Igaz az a beszéd és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött a világra, hogy a bűnösöket

(1Tim 1,15)

Amikor Pál a Timótheushoz írt első levelét írta, az volt a fő gondja, hogy az egészséges tanítás fennmaradjon: "Timótheus, őrizd meg a rád bízott kincset". (6,20)
Ez az apostoli tanítás, amelyet Timótheusnak ki kell fejtenie és amelyet meg kell őriznie, Jézus Krisztusra vonatkozik. Erre a Jézusra vonatkozó bizonyságtételre épül az egyház és ebből a tanításból él Isten népe állandóan. Nem csoda hát, hogy az idős apostol annyira szenvedélyes mind az egészséges evangéliumi igazság ajánlásában, mind pedig a tévtanítók elleni figyelmeztetésben.
A fent idézett bibliai versekben Pál röviden megfogalmazza azt a célt, amiért Jézus eljött e világra: hogy a bűnösöket üdvözítse. Továbbá megállapítja, hogy az erről szóló beszéd "igaz", vagyis, hogy teljes joggal tart igényt az elfogadásra.
Csodálatos, hogy az evangélium lényege ilyen egyszerű és félreérthetetlen szavakkal megragadható: "Krisztus Jézus azért jött a világra, hogy a bűnösöket üdvözítse". Mindaz, amit Jézusról mondanak nagyon zavarossá válhat. Több könyvet írtak már Krisztusról, mint amennyit bármelyikünk is el tudna olvasni életében. De ha valamikor már-már majdnem belezavarodunk a dolgokba, ne felejtsük el, hogy visszatérjünk az alapvető igazsághoz. Abban kell megnyugodnunk, hogy keresztyén hitünknek sziklaszilárd fundamentuma van: "Igaz ez a beszéd és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött a világra, hogy a bűnösöket üdvözítse."
Ez a mondás nemcsak azért vigasztaló, mert olyan rövid és világos. Ami különösképpen is megvigasztal minket, az az, hogy Jézus a bűnösöket megtartani jött. Talán mindnyájan voltunk már olyan lelkiállapotban, amikor Isten előtt egészen elfogadhatónak éreztük magunkat, míg vannak olyan időszakok is, amikor tudjuk, hogy "nem vagyunk elég jók". De bizonyára éppen akkor hisszük igazán, hogy Ő értünk jött, amikor felismerjük, mennyire méltatlanok vagyunk szeretetére. Krisztus Jézus a bűnösöket megtartani jött. És ezek azok, akik "nem elég jók".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése