2017. január 3., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-KÉSZÍTSÉTEK AZ UTAT!


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 3,1-12
Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!" Mert ő volt az, akiről Ézsaiás így prófétált: "Kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!" Maga János teveszőr ruhát, és dereka körül bőrövet viselt, tápláléka pedig sáska és erdei méz volt.Akkor kiment hozzá Jeruzsálem, egész Júdea és a Jordán egész környéke; és amikor megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. Amikor pedig látta, hogy a farizeusok és szadduceusok közül sokan jönnek megkeresztelkedni, így szólt hozzájuk: "Viperák fajzata! Ki figyelmeztetett titeket, hogy meneküljetek az eljövendő harag elől? 8 Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöt,és ne gondoljátok, hogy ezt mondhatjátok magatokban: A mi atyánk Ábrahám! Mert mondom nektek, hogy az Isten ezekből a kövekből is tud fiakat támasztani Ábrahámnak. 10 A fejsze pedig ott van már a fák gyökerén: ezért minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágatik, és tűzre vettetik. 11 Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam: arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket. 12 Kezében szórólapát van, és megtisztítja szérűjét: a gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel." 



"Térjetek meg, mert egészen közel van már a mennyek országa!"

(Mt 3,2)

Most már jön az "ország", mondja Keresztelő János. Végre Isten eljön a Földre. Bosszúállással és szabadítással jön. Mindazt, ami gonosz, megégeti, de ami csak tiszta és jó, azt összegyűjti és örökre megőrzi. János úgy gondolta, hogy az utolsó ítélet jön. Azért, mivel ő volt az Ószövetség prófétái közül az utolsó. Az Ószövetség Jézus első és második eljövetelét egyetlen eseménynek látja, a szabadítás és az ítélet kétarcú aktusának. Mi már többet tudunk, mint Keresztelő János, mert Jézus halála és feltámadása után élünk. Tudjuk, hogy Jézus elvette az ítéletet a mi bűneinkért, amikor először eljött. Később, mint Bíró tér vissza. Ez nem azt jelenti, hogy János tévedett. Az ország valóban eljött, és a Király csakugyan megérkezett. János teljesítette a feladatot, amire Isten elhívta őt. Elmondta a zsidóknak és végső soron mindnyájunknak, hogy senki nem léphet be az országba megtérés és megtisztulás nélkül.
Mit jelent a megtérés? Nem csupán bánkódás amiatt, amit tettünk, hanem szakítás a régi életstílussal. Feladjuk, amit eddig szerettünk és feladjuk korábbi útjainkat, majd Istenhez és az Ő útjaihoz fordulunk. Ahol csak meghirdettetik az ország, meg kell hallani az útkészítő üzenetét is: Senki sem nyúlhat Isten kincsei után, amíg kezei piszkosak. Senki sem léphet be Isten országába, amíg a sajátját építi.
Hajlamosak vagyunk arra, hogy halogassuk a megtérést. Hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenféle takarítást halogassunk, a szobánkét, a ház körülit és az életünk kitakarítását is. A Sátán egyik démonát így kell hívnunk: Halogató. Azzal tartja távol az embereket Isten országától, hogy azt mondja nekik, holnap majd megtérhetnek.
Most tedd meg ezt, hisz az ország már egészen közel van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése