2017. január 4., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ÍME A KIRÁLY


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 3,13-17
13 Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy keresztelje meg őt.14 János azonban megpróbálta visszatartani őt, és ezt mondta: "Nekem volna szükségem arra, hogy megkeresztelj, és te jössz hozzám?" 15 Jézus így válaszolt: "Engedj most, mert az illik hozzánk, hogy így töltsünk be minden igazságot." Akkor engedett neki.16 Amikor pedig Jézus megkeresztelkedett, azonnal kijött a vízből, és íme, megnyílt a menny, és látta, hogy Isten Lelke galamb formájában aláereszkedik, és őreá száll. 17 És hang hallatszott a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm." 



"Akkor eljött Jézus Galileából a Jordán mellé Jánoshoz, hogy keresztelje meg őt."

(Mt 3,13)

A legnagyobb meglepetés azon a napon történt, amikor Jézus utat tört magának a tömegben és odament Keresztelő Jánoshoz, hogy megkeresztelkedjék általa. Meg akart tisztulni. Itt van az, aki méltó minden dicséretre. Mindenkinek térdet kell hajtania előtte. A legnagyobb próféta sem méltó arra, hogy megcsókolja lábát és hogy vigye a saruját. Ennek ellenére mondja: engedd, hogy megkeresztelkedjem általad.
János megrökönyödve utasította el. De Jézus egy olyan embernek a derűjével, aki ismeri a célt és a célhoz vezető utat, így szólt: Meg kell tenned, János, mert így töltünk be minden igazságot, ezt kívánja Isten. Isten akaratának az említése véget vet János minden vonakodásának. Jézus belép a Jordánba. Elfoglalja a bűnösök helyét, mintha ő maga egy lenne a bűnösök közül. És míg ott áll, ahol a szennyes, vétkes embernek kellene állnia, megszólal a Hang a mennyből: "Ez az én szeretett Fiam..." A Lélek aláereszkedik. Az isteni erő leszáll. És a Felkent elindul, hogy betöltse küldetését.
Micsoda küldetés ez!
Most valósul meg Isten országa, mert a Király fel van kenve mennyei erővel. Megkeresztelkedve a Szentlélekkel, megy, hogy letaszítsa trónjáról az ördögöt. Micsoda meglepetés! Az eseményeknek micsoda isteni fordulata! A Mindenek Ura elfoglalja mindenki helyét. Odalép, ahol a világ minden bűnét bizonnyal el lehet mosni. S amikor Keresztelő János, vagy te, vagy én hajlandók lennénk azt mondani, hogy erre a feladatra nem megfelelő ember Ő, akkor Isten és maga Jézus azt állítják, hogy így kell annak történnie, s így fog az megtörténni. "Ez az én Fiam". Ez a megfelelő ember a megfelelő helyre. A Fiú jön, hogy megszabadítsa Isten népét. Ezért arra a helyre lép, ahol érdemük szerint a bűnösöknek kell állniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése