2017. január 7., szombat

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ézs 11,1-9
Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéről, hajtás sarjad gyökereiről. Az ÚR lelke nyugszik rajta, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke. Az ÚR félelme lesz a gyönyörűsége. Nem a látszat után ítél, és nem hallomás után dönt,hanem igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában. Megveri a földet szájának botjával, ajka leheletével megöli a bűnöst. Igazság lesz derekának öve, csípőjének öve pedig a hűség. Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket.A tehén a medvével legel, fiaik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha. A kisded a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek a mérgeskígyó fajzata felé nyújtja kezét. Nem árt, és nem pusztít szent hegyemen senki, mert tele lesz a föld az ÚR ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja. 



"Tele lesz a föld az Úr ismeretével, ahogyan a tengert víz borítja."

(Ézs 11,9)

Itt az Ézs 11-ben egy másik képe áll előttünk a remény és dicsőség földjének. Először a kiváló királyról olvasunk, aki uralja ezt az országot. A "vesszőszál", aki Dávid háza ledöntött fatörzséből sarjadt ki, Jézus Krisztus. Az Ő uralma alatt, - mondja a próféta - az országban igazság, békesség és nyugalom van. A király eltörli a gonoszságot, igazságosan bánik a szegényekkel és az alázatosokkal, s az ország békéje kiterjed emberre és állatra. Teljes a harmónia. Teljes a "shalom" (héberül: békesség).
Ami ezt a világot oly nagyszerűvé teszi, az a Messiás uralma. Azt is mondhatnánk, hogy ez az ország az ígéret földje, mert "tele lesz a föld az Úr ismeretével". Ez a két dolog mindig együtt jár. Amikor Isten neve megszenteltetik, az Ország jön el, s amikor az Ország eljön, a föld telve lesz az Úr ismeretével. Egyszer egy taxisofőr megpróbált parkolni egy zsúfolt utcában, s megkarcolta egy másik autó lökhárítóját. A dühös tulajdonos kiugrott krómacél "házából", és hangosan gyalázta Jézus Krisztus nevét. A taxisofőr akkor így szólt: Uram, miért nem olyan valakinek a nevét használja, akit ismer?
Az átkozódás nem csupán közönséges szokás, hanem a tudatlanságnak a biztos jele is. Amint valaki megismeri Jézust, abbahagyja az átkozódást és imádkozni kezd. Ezért nem is tudjuk, hogy mi fáj nekünk jobban: a meggondolatlan szitkozódás-e, vagy a tudatlanság, amit ez elárul.
Azt mondhatnánk, Krisztus azért jött a világra, hogy megalapítsa az Országot, de azt is mondhatnánk, hogy jött, azért, hogy mindnyájunknak tanítást adjon Istenről. Ez a kettő ugyanaz. Krisztus elküldte a Szentlelket, hogy engedelmességre késztessen minket a mi Királyunk, Krisztus iránt, vagy hogy megismertesse velünk Istent, a mi Atyánkat.
Amikor az Ország eljön majd, a föld tele lesz az Úr ismeretével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése