2017. január 8., vasárnap

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-TELJES MEGÚJULÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 9,1-8
Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába. És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid."Ekkor néhány írástudó így szólt magában: "Ez Istent káromolja." 4 Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: "Miért gondoltok gonoszt szívetekben? 5 Ugyan mi könnyebb, ezt mondani: Megbocsáttattak bűneid! - vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj!?Hogy pedig megtudjátok, hogy van hatalma az Emberfiának megbocsátani a bűnöket a földön: Kelj fel - így szólt ekkor a bénához -, vedd az ágyadat, és menj haza!" Az pedig felkelt, és hazament. Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket; és dicsőítették az Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek. 



"Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid... Kelj fel ... vedd az ágyadat és menj haza."

(Mt 9,2,6)

Az ószövetségi próféciák úgy szólnak az eljövendő Országról, mint tejjel és mézzel folyó földről. Vannak, akik azt mondják, ezeket az igéket szó szerint kell vennünk, míg mások azt állítják, hogy jelképesen kell értenünk őket. Amikor az Ószövetség azt mondja, hogy a pusztaság tele lesz rózsával, egyesek úgy gondolják, valóban virágos kertet remélünk, mások pedig azt mondják, hogy annak a jelentése a boldogság és a lelki öröm. Jézus az Istentől felkent király abban az Országban, amelyik már van és amelyik még eljövendő. Amikor hatalmas dolgokat cselekedett a földön, megmutatta, hogy mire gondol, amikor az Országról prédikál.
Egy reménytelen helyzetben levő embert vittek Jézushoz. Az Úr így szólt: "Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid". Azután, hogy bebizonyítsa, neki van hatalma a bűnöket megbocsátani, járóvá tette a bénát.
Az Országból minden nyomorúságnak el kell tűnnie. Krisztus azért jött, hogy újjá tegye az egész világot. Neki van hatalma arra, hogy ezt megtegye, mert van hatalma a bűnöket megbocsátani. A mi reform mozgalmaink és meg-megújuló terveink nem érnek el egyebet, mint hogy a föld arculatának sebeire tapaszt raknak.
Felszámolhatunk (fel is kell számolnunk!) néhány nyomornegyedet és legyőzhetünk (le is kell győznünk!) egy bizonyos betegséget.
Néha rendbe tudunk hozni még egy feldúlt családi életet is, de arra nem vagyunk képesek, hogy egy összetört szívet meggyógyítsunk.
Krisztus a mi problémáinkat a gyökerüknél ragadja meg. Valamennyi probléma gyökere, minden átok oka az emberi szív gonoszsága. Ő új szívet és új reménységet ad nekünk, de nem áll meg ott, hogy új szívet és új reménységet adott.
Azzal fejezi majd be, hogy új eget és új Földet ajándékoz nekünk. Ha ma megbocsáttattak bűneink, holnap majd látjuk járni a bénát. A puszta tele lesz virággal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése