2017. január 3., kedd

Napi áhítat-Itt az idő hinni!

Hét témája: Márk evangéliuma




Olvasmány: Mk 1,14–20 
                        
Az igaz hívő nem a fellegekben jár, hiszen Jézus lehozta a mennyországot a földre – hogy összegyűjtse oda az igaz hívőket.
„Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: „Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”Amikor a Galileai-tenger partján járt, meglátta Simont és Andrást, a Simon testvérét, amint hálót vetettek a tengerbe, mivel halászok voltak; és így szólt hozzájuk Jézus: „Jöjjetek utánam, és emberhalászokká teszlek benneteket.” Erre azok a hálókat otthagyva azonnal követték őt. Amikor kissé továbbment, meglátta Jakabot, a Zebedeus fiát és Jánost, a testvérét, amint a hálóikat rendezgették a hajóban; és azonnal elhívta őket, azok pedig apjukat, Zebedeust a napszámosokkal együtt a hajóban hagyva, elmentek őutána.”

Magyarázat

János „csak” végezte a szolgálatát, mégis fogságba vetették. A halászok „csak” végezték a munkájukat; a hálójukat a tengerbe vetették. Amikor ezek az események „egybeestek”, akkor lépett színre Jézus.
Mi is olykor megvetéssel, máskor megbecsüléssel éljük mindennapjainkat. Kapjuk a megérdemelt fizetést – vagy bántást – érdemtelenül. Közben életünk színterét felkeresi és oda belép Jézus, meghirdeti az evangéliumot, és fi-gyeli az eredményt. Szerinte most jött el ennek az ideje. „Betelt az idő” – adja tudtul szerteszét, mert az Isten időszámításában egy új korszak kezdődik, az Idők Ura kiteljesíti és elérhetővé teszi országát. Két dolgot kér az embertől: megtérést, azaz a gondolatok megváltozását, aminek tettgyümölcsei láthatóak; és hitet az evangéliumban. Az emberekre kényszerített vagy a maguk választotta le- és elfoglaltságaik közepette.
Maga Jézus lett az idő nagy fordulópontja. Nemcsak az időszámításé, hanem a sorsé, a lété is (Gal 4,4–5). A te sorsod is rajta fordul, fordult meg, tőle függ és benne teljesedik ki. Csak hinned kell. Foglalkozz vele tevékenységeid közben! A mai napod is elsősorban ennek az ideje legyen!
(Papp Dániel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése