2017. július 8., szombat

Napi áhítat: Ne a bálványt imádd!

Hét témája: Bálványok az életünkben

2Móz 20,3–6.

„A mézet nem imádjuk, csak Istent!” – kiáltott közbe óvodás kislányom egy mackós bábelőadáson. Eljutottunk már erre a szintre?
3„Ne legyen más istened rajtam kívül! 4Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik […]

Ünnepi vasárnapok és a múlt heti boldogmondások után térjünk vissza az egyik alaphoz! 
A gazdag ifjúnak is ez volt a baja: ha még a külsőleg látszó, emberi viszonyait rendben lévőnek tartotta is, szívét megkötözte a pénz. „Gyermekeim, mily nehéz azoknak, akik a gazdagságban bíznak, az Isten országába bemenni!” (Mk 10,24 – Károli) 

Jézusunk ezen a héten minket vizsgál meg, van-e az életünkben olyan dolog, amiben jobban bízunk, mint Istenben. Ez az, amit bálványként határoz meg az ige, és amitől tilt a második parancsolat.
Ide kapcsolódik egy isteni megállapítás is, ami magyarázatot ad a mégis sokfelé jelen lévő sokféle bálványimádásra, a primitív népek termékenységrítusaitól a posztmodern kor globális Facebook-függéséig. „Ha szemedet az égre emeled, és látod a napot, a holdat és a csillagokat, az ég egész seregét, ne tántorodj meg, ne borulj le azok előtt, és ne tiszteld azokat; mert azokat az ég alatt levő többi népnek hagyta meg Istened, az Úr.” (5Móz 4,19) Akiket viszont kiválasztott és népeként kezel, azoknak egyértelművé teszi az ő egyedülvalóságát. Nem kell tehát őt elképzelni és kiábrázol­ni, mert ő maga-magától Isten. De nem is kell alábbadni az ő tiszteleténél, hi-szen az egy igaz, örök Isten közel engedett magához. Legyen igaz istentisztelet az életünk!
Imaáhítat

Adjunk hálát az evangélium ma is eleven
hatalmáért! (Róm 1,14–17a)

(Papp Dániel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése