2017. július 1., szombat

Reggeli gyöngyszemek: Ne lopj!

„Ne lopj!” (2Móz 20:15)



E tilalom magában foglalja mind a társadalmi, mind az egyéni bűnöket. A nyolcadik parancsolat elítéli az emberrablást, a rabszolga-kereskedelmet, és tiltja a hódító háborúkat. Elítéli a lopást és a rablást. Szigorú igazságosságot követel az élet legkisebb dolgaiban is. Tiltja a csalást, a megtévesztést a kereskedelemben, és megköveteli a jogos tartozások és munkabérek megfizetését. Kijelenti, hogy a mások tudatlanságából, gyengeségéből vagy szerencsétlenségéből való előnyszerzés a mennyei könyvekben csalásként fog szerepelni.

A nyolcadik parancsolat megfékezi az ember lelkét, hogy ne akarjon ártó kihágásokat tenni, melyekre mások jogait megsértve önszeretete és nyereségvágya késztetné. Ez a parancsolat a becstelenség, igazságtalanság és csalás minden fajtáját tiltja, legyen az bármily nyilvánvaló, vagy bármily hihetően színlelt. (Letter 15, 1895.)

Isten saját ujjával írta fel a kőtáblára: "Ne lopj!" (2Móz 20:15), mégis a szenvedélynek alattomos lopását gyakorolják és mentegetik. Megtévesztően udvarolnak, titkos találkákat tartanak fenn mindaddig, amíg a tapasztalatlan érzelmét - aki nem tudja hova vezetnek e dolgok - elvonja szüleitől és afelé irányítja, aki éppen a vele szemben tanúsított eljárása által beigazolja, méltatlan szerelmére. A Biblia kárhoztatja a becstelenség minden formáját.

A szívekkel való játék nem kis jelentőségű bűncselekmény a szent Isten szemében.

Amikor embertársainkkal szemben kis becstelenséget és egyre nagyobb csalást követünk el, ugyanazt Istennel szemben is meg fogjuk tenni. Azok az emberek, akik megmaradnak jellemtelenségük útján, elveiket e szerint valósítják meg, míg végül saját lelküket is becsapják és elvesztik a mennyet, az örök életet.

Amíg az ég és a föld fennáll, mindaddig érvényesek az isteni törvények is. Igazsága olyan szilárdan megáll, … és az áldás forrásává válik, amely szétárad az egész földre, hogy felüdítse azt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése