2017. január 11., szerda

MAI IGE - Bob Gass írásaiból- Vigyázz a szádra 1.rész

"...amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj."...(Lukács 6:45)



"Ó ez csak pár jelentéktelen szó volt. Nem nagy ügy!" Tévedés! Szavaink igenis nagy dolgok és sokat jelentenek! "A jó ember szíve jó kincséből hozza el a jót, és a gonosz ember a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj"(Lukács 6:45). Szavaidnak lehet jó vagy rossz hatása is.

1.)Végy fontolóra néhány negatív hatást.: 

A szavakkal lelkük mélyéig megsebezhetünk másokat. "Van, akinek a fecsegése olyan, mint a tőrdöfés..." a romlott (nyelv) összetöri a lelket" (Példabeszédek 15:4). 
A meggondolatlanul kimondott szavak lerombolhatják a kapcsolatot két ember között. "Megrontja szájával embertársát a elvetemült"..." (Példabeszéd 11:9). 
A szavak érzelmi sőt akár fizikai halált is okozhatnak. "Élet és halál van a nyelv hatalmában..."(Példabeszédek 18:21)

2.)Most figyelj meg néhány pozitív hatást: 

Szavaid életet lehelhetnek egy kapcsolatba. "A szelíd nyelv életnek a fája..." (Példabeszédek 15:4). 
A megfelelő szavak segíthetnek meggyógyítani egy sérült kapcsolatot."... a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek" (Példabeszéd 16:24). 
A jól megválogatott szavak segíthetnek, hogy valóban megértsük egymást. "... a nyájas ajkak gyarapítják a tudást" (Példabeszéd 16:21) megfelel időben kimondott szavak közelebb vihetne minket egymáshoz. "Mint aranyalma az ezüsttányéron, olyan a helyén mondott szó" (Példabeszéd 25:11).

Számít, hogy mit mondasz, tehát figyelj oda a szavaidra!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése