2017. július 4., kedd

Alfred Christlieb-Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Illés ezt mondta nekik: Fogjátok meg a Baál prófétáit és megfogták őket és levitte Illés őket a Kison patakja mellé és ott megölte őket. ( l.Kir 18,40)


    
Nem kell-e itt Illésnek szemrehányást tennünk hamis buzgóság és szeretetlen fanatizmus miatt? Nem! Illés az ószövetség embere volt. Ő Isten törvényéhez volt kötve, amely a Mózes könyvében volt megírva. Az 5.Móz 13,1-16 és 17,2-7 pedig nyilvánvalóan megparancsolja, hogy minden bálványimádást és a népnek idegen istenek tiszteletére való csábítását Izraelben halállal kell büntetni.

Számunkra nem érvényes ez betű szerinti értelemben, de a törvény lelke ránk is érvényes. Illés ezzel a tettével ezt mondta a megindultságban ott álló népnek: most bizonyítsátok hiteteket ne csak szátokkal, hanem cselekedeteitekkel is járjatok el Isten akarata szerint! Számunkra, akik az újszövetségben élünk, azt jelenti ez: gondolkozásotok megváltozását Isten iránti engedelmességgel a gyakorlati életben kell hitelesítenetek. A száj bizonyságtétele helyett hitünk bizonyíttassék cselekedettel és élettel!

Illés büntető ítélete a Baál papokon a hitbeli bátorság nagy tette is volt. Illés tudta, hogy a Baál papok Jézabel királynő különös védelme alatt állnak, s hogy ő most ennek a veszedelmes asszonynak minden dühét magára vonja. Isten parancsának a teljesítésétől azonban ez sem riasztotta vissza.

Keresztelő János is így állt Heródes előtt és Pál is Félix előtt.

Illés egy hajszálnyira sem tért el Isten parancsától az uralkodóháztól való félelem miatt.

Ha a hamis prófétákkal külsőképpen egészen másként is kell bánnunk, Illés hitbeli bátorsága példakép marad számunkra arra nézve, hogyan kell az embernek Isten világosan felismert akaratát véghezvinnie anélkül, hogy emberek kedvére vagy haragjára tekintene.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése