2016. szeptember 5., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Megteltek mindnyájan Szentlélekkel! (Csel 2,4)



Péteren a Szentlélek három fontos munkáját figyelhetjük meg.

A Lélek ereje által nyugodt marad Krisztus ellenségeinek gyalázásaival szemben. Az a gúnyos megjegyzés, hogy az apostolok "édes bortól részegedtek meg", durva, nyilvános sértés volt. Pétert azonban olyan öröm töltötte el, hogy nem viszonozta a sértést sértéssel, hanem szívből sürgette őket szeretettel, hogy gondoljanak örök üdvösségükre.

S milyen bátorrá tette a Szentlélek Pétert! Nem sokkal ezelőtt még félt egy szolgálólánytól, most pedig ott áll a több ezres tömeg előtt, akik nemrég még fanatikus dühükben "Feszítsd meg!"-et kiáltottak.

Most ezeknek Péter elibük tárja bűnüket, és Isten Fia árulóinak és gyilkosainak nevezi őket. Milyen könnyen fellángolhatott volna a nép dühe, hogy őt is olyan sorsra juttassa, mint Urát. Mégsem Péter félemledik meg, hanem a nép, Isten Lelke által, az Úrtól való nagy félelemmel.

A legfontosabb mégis az, hogy Péter higgadt marad a viharos órákban. Szavai az embereket legmélyükben rázzák meg. Ezrek ébrednek fel, és kérdik: "Mit cselekedjünk?" Ilyen helyzetben a meggondolatlanság, öntetszelgés és felületesség a nagy kísértés és veszély. Péter azonban alapos megújulásra szólít fel. Megtérést, a szív megváltozását, az Úr előtti igaz bűnbánatot követel. Ugyanakkor bátorságra buzdítja a lelkeket, hogy belsőleg nyíljanak meg a Szentlélek munkája előtt.

Isten országának hány munkása beleesik a meggondolatlanság és kevélység bűnébe, amikor nagy lehetőségek nyílnak meg előtte!

Adja ilyenkor Isten nekünk az erőnek és józanságnak Lelkét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése