2016. szeptember 2., péntek

Mindennap az Ige fényében- AZ ELNYOMOTTAK

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 5,1-10
 
 

1 Amikor meglátta a sokaságot, felment a hegyre, és miután leült, odamentek hozzá tanítványai. 2 Ő pedig megszólalt, és így tanította őket: 3 "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. 4 Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. 5 Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. 6 Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. 7 Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. 8 Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. 9 Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek. 10 Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa.

"Boldogok akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek." (Mt 5,6)

Kik is lehetnek hát a fáraótól elnyomott és az Istentől megszabadított emberek?
A Biblia nemcsak Mózes II. könyvében beszél az ilyen emberekről. Ugyanezek az elnyomottak kiáltanak az Úrhoz a Zsoltárok könyvében is. Ézsaiás próféciái megígérik nekik, hogy "segítőt" kapnak. A Hegyi Beszédben pedig Jézus áldását veszik. Ezekben az áldásokban vagy "boldogságmondásokban" mód felett teljes képet kapunk róluk.
Ezek az emberek a rövidebbet húzzák a jelenvaló világban. Nem olyanok, akik másra nem szorulnak, hanem inkább szegények. Igazságtalanság áldozatai, de nem folyamodnak erőszakhoz. Nem hajlandók elfogadni a "status quo-t", vagyis azt, ahogyan a dolgok a jelenvaló világban folynak. Ámbár a jó szándékú emberek azt mondják nekik, hogy meg kell próbálniuk élvezni azt, ami itt élvezni való, és hogy "törődjetek a magatok ügyével", ahogy mindenki más magával törődik, ők mégsem idomulnak, és mégsem érzik otthon magukat. Gyászolnak.
Mélységesen nyugtalanítja őket, hogy nem érvényesül az igazság, szeretik az irgalmasságot, a békességet és az igazságosságot. Idegenek a jelenlegi világrendszerben. Éheznek az igazságra, és szomjaznak az új életre és egy jobb világra.
Jézus azért jött, hogy megszabadítsa ezeket az embereket. Messiásukká lett. Ő maga a szelídek ösvényét járta végig. Elviselte a gonosz elnyomását, de meg is törte a gonosz zsarnoki hatalmát szilárd hitével és hajthatatlan engedelmességével.
Isten elnyomott népének a vezére azt mondta: "Áldottak, hétszeresen áldottak vagytok ti, óh Istennek népe. Tudom, hogy nem a saját erőtökben, okosságotokban, nyelvetek erejében és pénzetek hatalmában bíztok. Istenben reménykedtek. Most én, Jézus nyilvánítalak áldottnak titeket. Ha még éheztek is, kijelentem, hogy a ti igazságot éhezésetek megelégíttetik. Legyetek hűségesek. Szemeitek meglátják Istent. Tietek az ország."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése