2016. november 9., szerda

Mindennap az Ige fényében-MÉLTÓ A BÁRÁNY



A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 5,6-10

És láttam, hogy a trónus és a négy élőlény közelében, a vének között, ott áll a Bárány: olyan volt, mint akit megöltek; hét szarva volt, és hét szeme: az Isten hét lelke az, akiket elküldött az egész földre.
A Bárány odament, és átvette a könyvet a trónuson ülő jobb kezéből; és amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt - mindegyiknél hárfa volt és aranycsésze, tele füstölőszerrel: a szentek imádságai ezek -,
és új éneket énekeltek ekképpen: "Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet, és feltörd annak pecsétjeit, mert megölettél és véreddel vásároltad meg őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből; 10 és királysággá és papokká tetted őket a mi Istenünknek, és uralkodni fognak a földön."




"És láttam, hogy ... egy Bárány áll a középen, mintha meg volna ölve." (Jel 5,6)


János odafordul és megnézi azt, aki méltó arra, hogy megnyissa a könyvet. A vén azt mondta, hogy a Juda törzséből való oroszlán méltó erre. Csakhogy amikor János odanéz, nem oroszlánt, hanem egy bárányt lát.
Íme, itt az evangélium igazi meglepetése: amikor az egész Izráel azt az oroszlánt kereste, aki majd összetöri a nép ellenségeinek igáját, akkor Isten elküldte az ő Bárányát, hogy elvegye a világ bűneit. Amikor a nép égett a vágytól, hogy meglássa az elnyomók lemészárlását, az oroszlán Báránnyá vált, és őt magát mészárolták le.
Az evangélium titka az evangélium botránya is. Ezért vetette el Izráel az ő királyát, és ez az oka annak, hogy miért utasítják vissza a Megváltót még nemes emberek, jóakaratú teremtések is. A megöletett Bárány puszta tekintetével azt mondja nekünk, hogy a harag olyan nagy, hogy senki sem rejtőzhetik el, hogy a bűn olyan iszonyatos, hogy még a legnemesebbeknek is az ő vére által kell megtartatniuk.
Amikor János azt látja, aki méltó arra, hogy megnyissa a könyvtekercset, akkor Isten könyörületének a kijelentését, azaz Jézust látja. Istennek a világtörténelemre vonatkozó tervét most már az oroszlán hajtja végre, aki úgy jelent meg, mint Bárány.
A Bárány közvetlenül a trón mellett "áll". Ez a testtartás azt jelenti, hogy végtelen a hatalma. Ez azonban "szeretet-hatalom". Ez oroszlán - Bárány. És az egész világ az ő irgalmára van utalva.
Isten valamennyi csatáját Jézus hatalma és szelídsége nyerte meg és fogja ezután is megnyerni.
Ezért hát a királyi szék nagyszerű üzenete az, hogy Jézus megtart. Nemcsak a vándorló nép elveszettjeit tartja meg a Bárány, hanem bolygónk egész történelmét az örök cél felé irányítja. Méltó, hogy átvegye a könyvtekercset, és felbontsa annak pecséteit.
Ezért most mindazok, akik vére árán megváltattak, mondják ezt: "Méltó a bárány!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése