2017. január 15., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Ábel a juhok pásztora lett, Kain pedig földművelő. - És mikor a mezőn voltak, rátámadt Kain Ábelre, az ő atyjafiára és megölte őt.

     1Móz 4,28

Ábelnek rövid, nehéz, de éppen azért áldott élete volt. Egész földi létét meghatározta az a körülmény, hogy olyan testvére volt, aki gyűlölte, noha ő semmit sem ártott neki.

A Szentírás ezt mondja: "Kain meggyilkolta testvérét. És miért gyilkolta meg azt? Mivel az ő cselekedetei gonoszok voltak, testvéréi pedig igazak". (1Jn 3,12)

Némelyeknek ma is ilyen nevelőiskolában kell élniük. Ellenségük a saját házanépük, gyötrik őket, noha ők semmi rosszat nem tesznek. Nem tudnak elmenekülni az üldözők elől, mint ahogy Ábel sem tudott.

Ábel életében azonban látunk igazi segítséget a nyomorúságban. Volt egy áldozati helye. Ha oda menekült, átélhette, ami az 1Móz 4,4-ben van megírva: "És tekintett az Úr Ábelre és az ő ajándékára". Amikor Ábel erről az áldozati helyről hazatért, fel volt vértezve testvére gonosz tekintete és szava ellen. Megtapasztalta, amit Tersteegen mondott egyszer: "A jó ember jobbá e földön a rossz emberek által lehet".

Nekünk is kell lenni áldozati helyünknek, mint Ábelnek, ahol erőt nyerünk. Számunkra ez a Megváltónk keresztje a Golgotán. Ott látjuk Urunkat azon a helyen függeni, ahol nekünk kellene függeni. Ha megértjük, hogy mindazt mi érdemeltük, s hogy Isten nekünk elengedte a szenvedést és a kínt, és a kárhozatot örök dicsőségre változtatta, akkor türelmet nyerünk annak a fájdalomnak és kínnak az elhordozására, amit gonosz emberek okoznak nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése