2017. január 16., hétfő

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 Káinra és az ő ajándékára pedig nem tekintett az Úr.

     1Móz 4,5

Kain élete titok. Nem volt ő istentelen ember. Ő is hozta Istennek áldozatát, azonban az nem tetszett Istennek. A földjének terméséből hozott ajándékokkal Kain a tartozását akarta kiegyenlíteni. Kain olyan istentisztelet akart, amelyben nem szükséges az egész élet megszentelése és Istennek áldozása. Ez nem tetszik Istennek, s ezért nem tekintett Káinra és áldozatára, és Kain ezért nem talált békességet.

Ahelyett, hogy békétlenségének okát önmagában kereste volna, Ábelre haragudott Kain. Ilyen kaini haragot találunk az olyan embereknél, akik kegyességük egyes cselekedetei által akarják leróni tartozásukat Istennel szemben, anélkül, hogy igazán kegyessé lennének. Haragszanak azokra, akiket a Szentírás "hívőknek", "Isten előtt igaznak" és "újjászületetteknek" nevez. Körülményeikhez képest ezreket áldozhatnak jótékony célokra, azonban az igazi világosságban nézve ezek "kaini termések", amelyek egy alapjában Istentől elidegenedett életet akarnak jóvá tenni.

Minden ember, aki csak vagyonából akar valamit Istennek szentelni, s nem szívét és életét, úgy jár, mint Kain. Ezek szenvednek szívük békétlensége miatt, és haragszanak azokra, akik valóban kegyesek és Isten kegyelmének és békéjének láthatóan örvendeznek.

Káinnál megpróbálta Isten, hogy irigy tekintetét Ábelről a saját bűnére irányítsa. Azonban ez sem hozott változást. Jóllehet ismét beszélt Kain Ábellel, miután hosszú időn át szót sem váltott vele, de szívében a régi harag tovább nőtt. Egy napon kitört és így lett Kain gyilkossá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése