2017. január 11., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ÍGY JÖN EL ISTEN ORSZÁGA



A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 13,3-14
Aztán sok mindenre tanította őket példázatokkal: "Íme, kiment a magvető vetni, és vetés közben néhány mag az útfélre esett, aztán jöttek a madarak, és felkapkodták. Mások sziklás helyre estek, ahol kevés volt a föld, és azonnal kihajtottak, mert nem voltak mélyen a földben; de amikor a nap felkelt, megperzselődtek, és mivel nem volt gyökerük, kiszáradtak.Mások tövisek közé estek, és amikor a tövisek megnőttek, megfojtották őket. A többi pedig jó földbe esett, és termést hozott: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit. Akinek van füle, hallja!" 10 A tanítványok odamentek hozzá, és megkérdezték tőle: "Miért beszélsz nekik példázatokban?"11 Ő így válaszolt: "Mert nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait, de azoknak nem adatott meg. 12 Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van. 13 Azért beszélek nekik példázatokban, mert látván nem látnak, és hallván nem hallanak, és nem értenek." 14 "Beteljesedik rajtuk Ézsaiás jövendölése: Hallván halljatok, de ne értsetek, látván lássatok, de ne ismerjetek! 



"Íme, kiment a magvető vetni."

(Mt 13,3b)

Amikor Jézus elmondta ezt a példázatot, sokan voltak, akik nem fogták fel annak értelmét. Valójában csak azok értették meg, akiknek "fülük volt a hallásra", akiknek "megadatott, hogy értsék a mennyek országának titkait". Mi teszi annyira nehezen érthetővé ezt a példázatot?
Az emberek mindnyájan várták, hogy meglátják az ország eljövetelét. Keresztelő János korábban azt mondta, hogy már egészen közel van. Azt mondta, hogy már jön az "arató": "...gabonáját csűrbe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel".
Jézus ugyanerről az országról szól, de nem "aratóról", hanem "magvetőről" beszél. Semmi látványosság nincs a magvető munkájában. Hinti a magot. Türelmesen vár. Tudja, hogy sok a mag, ami veszendőbe megy, legalábbis az olyan fajta szántóföldön, amilyenen az ókori palesztinai gazda vetett. Köves és sziklás, tövissel és bogánccsal teli. Némely magot egyszerűen elragadnak a madarak. Mégis lesz termés. Aratásra jó terméshozam várható.
Így jön el Isten országa. Így nyeri vissza magának Isten a világot. Nem úgy, hogy tüzet küld le a földre. Még nem az "aratót" küldi el, hanem a "magvetőt". Ha van füled a hallásra, hallod. Ha megadatott neked, hogy ismerd Istennek céljait, felfogod majd, hogy a legyőzhetetlen Isten országa a magvető alázatos munkájával jön el.
Mostanáig semmi látványos dolog nem történt. A "király" eljött, de szolgai formában. Látszólag minden olyan maradt, amilyen mindig is volt, de azok, akik ismerik "az ország" titkait, feszülten várnak és megsokszorozzák imáikat. Mert íme a magvető kiment vetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése