2017. január 17., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-BÁRCSAK LESZÁLLNÁL!


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ézs 63,15-64,1
15 Tekints le az égből, nézz le szent és dicső hajlékodból: Hol van féltő szereteted és hatalmad? Szíved megindulása és irgalmad miért marad távol tőlem? 16 Hiszen te vagy a mi atyánk, Ábrahám nem ismer bennünket, Izráel nem törődik velünk. URam, te vagy a mi atyánk, ősidőktől fogva megváltónknak nevezünk.17 Miért engeded, URam, hogy letévedjünk utaidról? Miért engeded, hogy a szívünk kemény legyen, s ne féljen téged? Fordulj szolgáidhoz, örökséged törzseihez! 18 Szent néped csak kis ideig birtokolta szent helyedet, azután ellenségeink taposták.19 Olyanok lettünk, mintha sohasem uralkodtál volna rajtunk, mintha nem a te nevedről neveztek volna el. Bárcsak szétszakítanád az eget, és leszállnál, hogy meginogjanak előtted a hegyek! 1 Ahogy a tűz lángra lobbantja a rőzsét, és felforralja a tűz a vizet, úgy ismertesd meg nevedet ellenségeiddel: reszkessenek tőled a népek, 



"Bárcsak szétszakítanád az eget, és leszállnál!"

(Ézs 63,19)

Vannak helyzetek, amelyek annyira reménytelennek tűnnek, hogy így szólunk: "Hacsak csoda nem történik, hacsak Isten maga nem cselekszik valamit, akkor..." Hallottunk embereket ilyen megjegyzéseket tenni, amidőn pl. valaki súlyosan beteg volt. Sok időn át néha fenn, máskor lenn. Az egyik nap egy kicsit jobb a helyzet, a következő napon visszaesés van. Végül egészen végzetes lesz az állapot. "Hacsak csoda nem történik... Hacsak Isten maga nem tesz valamit!"
Egyszer egy apa hosszú időn át beszél fia lelkére. A fiú anyja is gyakran beszélt vele. De az nem akart rájuk hallgatni. Egyre jobban elzüllött. Akkor a szülők térdre hulltak és így szóltak: "Kérünk, Istenünk, tégy valamit... Bárcsak szétszakítanád az eget és leszállnál."
Itt, ebben az igeversben, Isten egyik embere van a térdein. Isten népének evilági reménytelen állapotára mutat rá. Elvesztették az igazságot és elvesztették az utat. Elvesztették szabadságukat és el a templomukat. "Kérünk, Istenünk, tégy valamit ebben a helyzetben... Bárcsak szétszakítanád az eget és leszállnál."
Isten mindig felel az imádságra. Ez a különös ószövetségi ima olyan módon talált meghallgatásra, ahogy Ézsaiás el sem tudta képzelni. Amikor eljött az idő teljessége, az Úr maga jött el bolygónkra, mint kisgyermek, Betlehembe. Az egek megnyíltak, és az angyalok egybesereglettek, hogy dicsőséget adjanak Istennek.
Amióta az egek megnyíltak és Isten Fia eljött, Isten most már tesz valamit értünk látszólag reménytelen helyzetünkben. Behatolt világunkba, és új világának előjelei megmutatkoznak már, népének életében és cselekedeteiben. De Isten országának a teljessége még nem jelent meg. Újból kiáltanunk kell és állhatatosan imádkoznunk: "Jöjj el, Urunk Jézus. Bárcsak szétszakítanád az eget és leszállnál."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése