2017. január 18., szerda

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ISTEN MÁR MINDENT ELINTÉZETT


A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 130
Zarándokének. A mélységből kiáltok hozzád, URam! Uram, halld meg szavamat, füled legyen figyelmes könyörgő szavamra!Ha a bűnöket számon tartod, URam, Uram, ki marad meg akkor? De nálad van a bocsánat, ezért félnek téged. Várom az URat, várja a lelkem, és bízom ígéretében.Lelkem várja az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, mint az őrök a reggelt. 7 Bízzál, Izráel, az ÚRban, mert az ÚRnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Meg is váltja Izráelt minden bűnéből. 



"Meg is váltja Izráelt minden bűnéből."

(Zsolt 130,8)

"Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből." (Mt 1,21) Az ókori őrnek az éjszakai várakozás minden bizonnyal hosszabbnak tűnt, mint a modern munkásnak az, amíg várja az éjjeli váltást. Izráelben az őrnek nem volt órája. Nem tudta, hány óra van már mögötte. Minden, amit tehetett, csak annyi volt, hogy keletre nézett és várta az új nap első jelét. Költőnk összeveti az éjszakai őrnek ezt a sóvárgó várakozását a maga vágyakozásával: "Én lelkem erős hittel az Urat óhajtja, mint a virrasztó éjjel a virradtát várja" - énekeljük a 130. zsoltár 3. versében.
Az első őrök, akikkel az Újszövetségben találkozunk, pásztorok, akik "őrködtek éjszaka nyájuk mellett". Ez lett a történelem legemlékezetesebb éjjele, mert megjelent a fény, mielőtt az éjszakának vége volt. Azok az őrök voltak az elsők, akik meghallották, hogy Jézus megszületett.
Jézus volt az, akire a 130. zsoltár költője várakozott. Miért? Azért, mert Jézus meg tudja tenni azt, amire egyedül Isten képes, nevezetesen, hogy megszabadítson a bűntől.
Vigyázzunk, nehogy szem elől tévesszük ezt az igazságot. Az Ószövetség várja Istent, az Urat, aki majd elhozza a napot és "megváltja Izráelt minden bűnéből". Az Újszövetség bejelenti, hogy a várakozás ideje lejárt: "Fiút fog szülni, akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből."
Ha Jézus nem Isten, akkor mi még mindig sötétségben vagyunk. De mivel Jézus Isten, neki megvan a hatalma arra, hogy megbocsásson és megújítson. Számunkra az éjszaka véget ért. A nappal elkezdődött: "Ébredj fel, aki alszol, támadj fel a halálból, és felragyog neked a Krisztus."
A sötétségnek vége. Nincs miért várnunk többé a világosságra, mert Jézus eljött. Nincs miért hordanunk többé a bűn terhét, mert Jézus eljött. Az üdvösség munkája tökéletes, mert Isten már minden elintézett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése