„Azután elmentek a tenger túlsó partjára, a gadaraiak földjére. Amikor kiszállt a hajóból, egyszer csak szembejött vele a sírboltok közül egy tisztátalan lélektől megszállott ember, aki a sírboltokban lakott, és akit már lánccal sem tudott megkötözni senki, mert már sokszor meg volt kötözve bilincsekkel és láncokkal, de szétszaggatta a láncokat, a bilincseket pedig összetörte, úgyhogy senki sem tudta megfékezni. Éjjel-nappal mindig a sírokban és a hegyek között kiáltozott, és kővel vagdosta magát. Amikor távolról meglátta Jézust, odafutott, leborult előtte, és hangosan felkiáltott: Mi közöm hozzád, Jézus, a magasságos Isten Fia? Az Istenre kérlek, ne gyötörj engem! Jézus ugyanis ezt mondta neki: Menj ki, tisztátalan lélek, ebből az emberből! És megkérdezte tőle: Mi a neved? Az így felelt: Légió a nevem, mert sokan vagyunk. És nagyon kérte őt, hogy ne űzze el őket arról a vidékről. Ott a hegyoldalban egy nagy disznónyájat legeltettek, ezért a tisztátalan lelkek azt kérték tőle: Küldj minket a disznókba, hadd menjünk beléjük! Ő megengedte nekik, a tisztátalan lelkek pedig kijöttek, és belementek a disznókba; a nyáj, mintegy kétezer állat a meredekről a tengerbe rohant, és belefulladt a tengerbe. A legeltetők pedig elfutottak, és elvitték a hírt a városba és a környékre. Erre kijöttek az emberek, hogy lássák, mi történt. Amikor Jézus közelébe értek, és látták, hogy a megszállott, akiben a légió volt, felöltözve ül, és eszénél van, félelem fogta el őket. Akik pedig látták, elmondták nekik, hogy mi történt a megszállottal és a disznókkal. Ekkor kérlelni kezdték Jézust, hogy menjen el a határukból. Amikor azután beszállt a hajóba, kérte őt az előbb még megszállott ember, hogy vele maradhasson. Ő azonban nem engedte meg neki, hanem így szólt hozzá: Menj haza a tieidhez, és vidd hírül nekik, milyen nagy dolgot tett veled az Úr, és hogyan könyörült meg rajtad. Az pedig elment, és hirdetni kezdte a Tízvárosban, hogy milyen nagy dolgot tett vele Jézus, és mindenki csodálkozott.”

Magyarázat

A modern kori bibliakritika megkérdőjelezte a démonok létezését. Ma is sokan vannak, akik azt mondják, hogy Jézus a primitív, az orvostudomány, a pszichológia előtti emberismerethez alkalmazkodott, mikor ördögöket (démonokat) űzött. Ez a gondolat számomra több okból is elfogadhatatlan. Látnunk kell, hogy Jézus terápiája működött, azok az emberek, akikből démont űzött, szabadok lettek, meggyógyultak, és a gyógyulásuk tartósnak bizonyult.
Vannak pszichés jelenségek, amelyek megmagyarázhatatlanok tudományos módszerekkel. A Sátán ma is megkötöz embereket, akiknek szabadulásra van szükségük. Nem megoldás az, hogy nyugtatókat írnak fel számukra, vagy a problémásabbakat egy zárt intézménybe különítik el.
Ennek a megszállottnak az élete is borzalmas lehetett. Az emberek jobb híján megkötözték bilincsekkel, hogy ne árthasson magának és másoknak. De ez nem oldotta meg emberünk problémáját.
Számomra az egyik legérdekesebb a történetben, hogy a megszállott mikor meglátta Jézust, eléje futott és leborult előtte. Egyszerre vonzza és taszítja őt Jézus közelsége. Szabadulni szeretne, de képtelen rá.
Jézusnak hatalma volt, és hatalma van, a démonok felett. Egyetlenegy szavára az ördögöknek távozniuk kellett a megszállott testéből. Ma is erre a szabadulásra várnak korunk démonizáltjai. Hiszünk-e erejében? És készek vagyunk-e eszközök lenni Isten kezében?
(Merényi Zoltán)