2017. január 6., péntek

Varga László: Isten asztaláról

  "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták."

     Máté 22,37-40

A Szentírás részletes irányítást ad az Isten akarata szerinti emberi magatartásról. Az ember könnyen elvész a sok törvény, példa, ember és Isten között, a történelem folyamán kialakult viszony részleteiben. Ezért minden időben keresték a törvények gyökerét, lényegét, vezérmotívumát. Jézust is erről kérdezték. Ő Mózes ötödik könyvéből ragadja ki ezt az ott más-más összefüggésben található két igét. Ez minden törvény lényege. Isten szeretetből, szeretettel teremti meg a világot. Az ember rendeltetése a viszontszeretet és annak megvalósítása az élet minden területén. Minden más törvény csak ennek a részletezése. Gyönyörű háromszög alakul ki belőle, kiindulhatunk bármelyik pontjáról. Kezdjük természetünk szerint: szeresd magadat! Ha igazán jót akarsz magadnak, legfontosabb, hogy milyen viszonyban vagy Isteneddel. Ő szeret, viszonozd, de ne félkézzel! Szeresd Őt érzelmeddel, értelmeddel, akaratoddal! Figyeld, mit kíván! Minden parancsa arra vonatkozik, hogy milyen szeretettel tudod szolgálni embertársaid javát. Ha Istent szereted, őket kell szolgálva szeretned. Így tartod meg Isten szeretetét, vele mindazt, ami a te javadat szolgálja. Szereted magad? Tedd meg ezt a körutat!
Uram, Istenem, olyan jó, hogy megengeded, hogy szeressem önmagamat. Ösztönöm arra biztat, hogy ezt mással nem törődve, önzően tegyem. De úgy elvesztem mind a Te, mind az emberek szeretetét, és végül önmagamat is. Adj bölcsességet, hogy megértsem tanításod nagyszerűségét, hogy csak veled és felebarátaimmal igazi szeretetközösségben tudok én is boldog lenni! Add, hogy célommá váljék minden körülöttem élő ember boldogsága, előhaladása, így tölthessem be a Krisztus törvényét, s nyerjem el a legnagyobb kincset, amit ember a földön elérhet: az örök életet, amit Krisztus az én számomra is megszerzett! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése