2017. február 5., vasárnap

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Jákob ezt mondta a Fáraónak... kevesek és nyomorúságosak voltak az én életem esztendeinek napjai.

     1Móz 47,9

Jákob egész élete alapvetően megváltozott attól az időtől fogva, amikor tisztességtelen módon megszerezte az elsőszülötteknek járó áldást. Addig nyugodtan, békésen telt az élete otthon, a juhok mellett. Attól a naptól fogva azonban, amikor a csalás megtörtént, odalett a nyugalma. Ézsau keserű haragja és gyűlölete állandó fenyegetést jelentett neki. Végül is menekülnie kellett.

A Lábán házához való érkezésével a szenvedések újabb iskolája kezdődött el. A kapzsi ember kihasználta a szorgalmas Jákobot. "Úgy voltam, hogy nappal a hőség emésztett, éjjel a hideg... te pedig béremet tízszer is megváltoztatattad" (lMóz 31,40-41). Végül Jákobnak innen is menekülnie kellett.

Lábán üldözte, de Isten rettentése miatt békén kellett hagynia. Amikor Lábán abbahagyta az üldözést, feltűnt Ézsau 400 emberével. Mi lesz most? Kivégez a testvérem? Nehéz tusakodás után átéli az Istennel és bátyjával való megbékélést. Ézsau békén elvonul. De most meg fiai szereznek fájdalmat és izgalmat neki. Testvérüket, Dinát megszeplősíti Sekhem. Bátyjai véres bosszút állnak. Jákob egész családja a legnagyobb életveszélybe kerül. A szerencsétlenséget kegyelmesen elfordítja Isten.

Ahogy tovább vándorol Jákob, meghal Rákhel, a szeretett feleség. Egy időre nyugalmasabb az élete, Józsefben leli örömét. De egyszer hozzák fia véres ruháját. Az idős apa szeretne fájdalmában a sírba szállni. Gondokkal teli évek következnek a sötét és gonosz fiakkal való együttélésben, ami felemészti erejét. Majd jön az éhínség, az izgalmas út Egyiptomba, Simeon elvesztése, Benjámin elengedése - igazán megérthetjük Jákobot, amikor a Fáraónak azt mondja: "Kevesek és nyomorúságosak voltak az én életem esztendeinek napjai".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése