2017. március 22., szerda

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Mózes vett a kenetnek olajából és a vérből... és megszentelte Áront.

     3Móz 8,30

A 3.Mózes 8. a papok felszenteléséről beszél, amely a ruházat felvevése, az olajjal való felkenés, a vérrel való meghintés és áldozat bemutatása által történik.

Az újszövetségi királyi papságnál más a rend. Aki Isten országának munkása akar lenni, szükséges, hogy kiképezze magát, különben alkalmatlan a papi szolgálatra.

Ézsaiás próféta elhívása példaképül szolgál. Amikor meglátja Isten dicsőségét, így kiált fel: "Jaj nékem, elvesztem, mivel tisztátalan ajkú vagyok" (6,5). Az első előfeltétel Isten országa munkása számára a mély, alapos, Isten által munkált, fájdalmas bűnismeret. Hogyan fedheti fel valaki a más bűneit, ha a magáé rejtve marad?

Az ószövetségi főpapról ezt mondja a Zsid. 5,2: "Aki képes együtt érezni a tudatlanokkal, és tévelygőkkel, mivelhogy maga is körül van véve gyarlósággal". Az első követelmény az újszövetségii papságnál tehát abban van, hogy Isten szentsége a kevély embert bűnös emberré teszi.

Gyengéden, szelíden, kíméletesen, segítő módon és feloldozóan csak az tudja a bűnöst fenyíteni, aki a saját bűnén megrémülve sír, amiatt remeg, és annak mélységes pusztítását látja. Az ilyen az igazi pásztori lélek, aki szólni tud Jeruzsálem szívéhez (Ézs 40,2), akinek van reménysége a legelzüllöttebb, leg-tisztátalanabb emberhez is.
Ézsaiás ajkát aztán egy angyal érintette égő parázzsal és azt mondta: "hamisságod eltávozott, bűnöd elfedeztetett".
Az iskola közli a tudományt.
A Golgotán ismeri meg és éli át az ember bűnei bocsánatát.
Jobban állna népünk lelkileg, ha több lelkipásztor Isten által bizonyos volna bűnei bocsánatáról, és átélné, hogy Isten az Újszövetség papjává szentelhetné.

Mi ilyen Isten által felszentelt papok vagyunk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése