2017. március 23., csütörtök

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

...azokat mind egyétek meg...ezeket utáljátok, meg ne egyétek!

     3Móz 11,9.13

A 3.Mózes 11. pontos utasítást ad arra nézve, hogy mit szabad és mit nem szabad az izraelitáknak enniük.

Az Újszövetségben ezek az ételtörvények teljesen megszűntek, ahogy azt az Úr Péternek megmutatta (Csel.10.)

Nekünk azt kell gondosan megvizsgálnunk, hogy milyen lelki táplálékot veszünk magunkhoz. Az Isten Lelkétől újjászületett ember alaptörvénye ez legyen: semmit nem veszek magamhoz, ami nem Istenhez visz közelebb, semmit, ami gonosz, ami kevélységemet vagy szenvedélyemet táplálja.

A 3.Mózes 11-ben ismételten előfordul: ezt egyétek, ezt ne egyétek! Nekünk sokat megenged Isten. Az 1.Kor 3,22-ben ezt mondja Pál: "Minden a tiétek. Akár Pál, akár Apollós, akár Kéfás, akár világ, akár élet, akár halál, akár jelenvalók, akár következendők, minden a tiétek: ti pedig Krisztuséi".

Igen, minden a tiétek: művészet és tudomány, zene, festészet, természettudomány, történelem és csillagászat. Mindenütt találhatunk valamit, ami lelkünket táplálhatja. Az újságokat is olvashatja az ember lelki haszonnal, ha úgy olvassa, mint Schrenk Éliás, aki indíttatást nyert belőle az imádkozásra, vagy mint Spurgeon, aki abból a bűnösöknek Jézushoz való hívogatását tanulta meg. Nem szabad azonban tekintet nélkül mindent elfogadnunk, amit ezek nyújtanak. Gyakran egészen közvetlenül érezteti Isten velünk: ez káros, ne fogadd be! Némelyiket egyenesen megtiltja Isten.
Az izraelitáknak pl. nem volt szabad megenniük, ami a földön csúszott-mászott 
(41. v.) Jelképezheti ez nekünk, hogy kerüljünk mindent, ami alattomosan, hízelgő módon közelít hozzánk! Aki ilyet "eszik", az megfertőzteti magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése