2017. július 16., vasárnap

Napi áhítat: Az igazság megszabadít

Hét témája: Krisztus megszabadít

Jn 8,25–32                
 
Az igaz élet az igazán szabad lélek gyümölcse.
25„Megkérdezték tehát tőle: „Ki vagy te?” Jézus így válaszolt nekik: „Az, akinek eleitől fogva mondom magamat. 26Sok mindent kellene mondanom rólatok és ítélnem felőletek, de aki elküldött engem, igaz, és én azt mondom a világban, amit tőle hallottam.” 27Ők nem ismerték fel, hogy az Atyáról szólt nekik. 28Jézus tehát ezt mondta: „Amikor felemelitek az Emberfiát, akkor tudjátok meg, hogy én vagyok, és önmagamtól nem teszek semmit, hanem ahogyan az Atya tanított engem, úgy mondom ezeket. 29És aki elküldött engem, velem van: nem hagyott egyedül, mert mindig azt teszem, ami neki kedves.” 30Amikor ezeket mondta, sokan hittek benne. 31Így szólt akkor Jézus azokhoz a zsidókhoz, akik hittek benne: „Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok; 32megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket.
Magyarázat:
Az igazság valóban szabaddá teszi az embert, ha az több, mint egy elv.
Amikor az igazságról csupán elméletileg vagy jogilag gondolkodunk, könnyen a kiábrándultság kapujában találjuk magunkat. Ha az igazságot az élettől szétválasztva kezeljük, sokszor jutunk oda, mint Pilátus, aki az élet oktondi igazságtalanságával szemben okos kétkedőn kérdezte Jézustól:
 „Mi az igazság?” – ha van egyáltalán. Jézus Krisztus világított rá arra, hogy az igazságnak és az életnek csak összekapcsolva van értelme, a kettő csak együtt erős, együtt hatékony. És ez az élő igazság: maga Krisztus. Állította is magáról: „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”
Szerinte csak egyféle igazság van: a megélt igazság. Ezért könnyű felismerni és megkülönböztetni a hamis és az igaz embereket. Jézus tesztjének lényege ez:
„Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.” Az igaz, a szabad ember jó, mint Jézus volt, és aki vele él, az is olyanná válik, mint ő.
Egy igaz élet megcáfolhatatlan.
(Háló Gyula)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése