2016. április 13., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-Hízelegnek majd néked ellenségeid

-Alfred Christlieb

Hízelegnek majd néked ellenségeid, és te azoknak magaslatait taposod.
(5Móz 33,29.)

Mózesnek ezekből a szavaiból igaz hit és a győzelembe vetett valódi bizalom csendül ki. Erre figyeljünk!

Mózes úgy ismerte a nép vezetésével kapcsolatos nehézségeket, mint senki más. Röviddel előbb még ezt mondta: "Hűséges Isten... Gonoszak voltak hozzá, nem fiai... romlott és elvetemült nemzetség. így fizettek az Úrnak, balga és értelmetlen nép?" (5.Móz 32,5-6).

Az lett volna természetes, hogy Mózes gondterhelten nézzen a jövőbe, hiszen Kánaán elfoglalása nehéz feladatot és hitpróbát jelent Izraelnek.

Így gondolkozhatott volna: ha az én vezetésem idején is ilyen sok viszály adódott, mi lesz, ha nem leszek velük?

De ennek ellenkezőjét halljuk szájából; biztosan tudja, hogy a honfoglalás sikerülni fog. Az ellenséges népeket már legyőzve látja feküdni a földön. Hogyan volt ez lehetséges?

Mózes NEM Izrael gyengeségére és állhatatlanságára nézett, hanem ISTENRE és az Ő Igéjére. Kánaán elfoglalását Isten ígérete biztosította Izraelnek. Innen származott Mózes bizodalma.

Ő Isten ígéreteinek alapján állt, aki mindenképpen beteljesíti, amit mondott. Ezért dicséri Mózes Istent, Aki által boldog Izrael. Őt tartja népe segítségének és győzelme kardjának. Mózes utolsó erejét arra használja fel, hogy Istenét magasztalja.

A menny lakóihoz igazodik már, akik egyedül Istent dicsérik, s akiknél elnémult már a tanítványok rangvitája, akik azon tanakodtak, hogy ki nagyobb közülük.

Úgy áll előttünk Isten búcsúzó embere, mint aki népét szeretettel átöleli, egyedül Istent dicséri és hittel telve tekint a jövőbe.

Aki így hal meg, az jól hal meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése