2016. október 19., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

 Amikor Péter ezt megértette, elment Mária házához. Itt sokan voltak együtt, és imádkoztak.
     Csel 12,12

A következő eseményeknél szemünk elé kerül: Péter, Rhodé, a szolgálólány, és a Mária házánál összegyűlt keresztyén sereg.

Először lássuk Pétert; kísérjük el őt lélekben Máriának, a Márk evangélista anyjának házáig. Péter látogatása most ennél a háznál egyáltalán nem magától értetődő. Ha magunkat a Péter helyzetébe képzeljük, meg kell értenünk, hogy minden időtöltés végzetes lehet menekülése szempontjából. Milyen könnyen felébredhettek volna a katonák a börtönben, s mindent felkutatva a megszökött rabot újra visszavihették volna! Annál jobb, minél hamarabb elhagyja Jeruzsálemet, biztos menedéket keresve.

Péter azonban először felkeresi a keresztyének összejövetelét. Ha valaki, akkor Péter mondhatta volna: "Most nincs időm a hívők összejövetelére elmenni", hiszen ezen az éjszakán minden késedelem az életébe kerülhetett volna. Péternek azonban bensőleg lehetetlen volt a Mária házában összegyűlt testvéreket elkerülnie.

Ő nagyon jól tudta, hogy ezeknek a hűséges embereknek milyen nagy gondjuk volt az ő életének a megmentése. Szíve ellenállhatatlanul vonzotta ezekhez az emberekhez, hogy a történteket tudassa velük.

Egy ember belső állapotát könnyen fel lehet ismerni arról, hogy milyen helyek és milyen társaságok vonzzák. Egyik nem tud kikerülni egy olyan helyet, ahol szórakozást és világi örömet lelhet. A másikat olyan összejövetelek vonzzák, ahol Jézus követői imádságban és Isten Igéjének tanulmányozásában vannak együtt.

Péternek a magatartása, aki a veszély ellenére szakított időt arra, hogy Jézus követőinek összejövetelét felkeresse, nem ítél-e meg sok langymeleg keresztyént, aki az ilyen összejövetelről közömbösen távol marad?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése