2016. október 16., vasárnap

Isten asztaláról-Varga László

"Odament hozzá Jézushoz valaki, és ezt kérdezte: Mester, mi jót tegyek, hogy elnyerjem az örök életet? ...Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat. ...Ezt mind megtartottam, mi fogyatkozás van még bennem? ...add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek... aztán jöjj, és kövess engem."
Máté 19,16-22


Sokan voltak és vannak, akik ezt szó szerint így teszik. Schweitzer Albert, Babos Sándor, Molnár Mária és a többi sok ezer misszionárius másként nem végezhette volna feladatát. De ez nem törvény, amely mindenkire vonatkozik. Isten minden embert más és más feladatra hív. 
Jézus itt világosan megmutatja az egyetemes törvényt: Tartsd meg a parancsolatokat! Nemcsak a tízet, hanem a szeretetnek Tőle származó minden törvényét, ki-ki a maga helyén és feladata körében. De vannak, akiket sajátos szolgálatra választott ki magának. Azok tudják, hogy rájuk nemcsak az egyetemes törvény vonatkozik, ők el kell, hogy hagyják közösségük mindennapi életét, otthonukat, karrierjüket, és vállalniok kell azt a különös feladatot, amit lelkük mélyén ellenállhatatlanul parancsol Isten - személy szerint éppen nekik. Ez sohasem könnyű. Egész környezetük bolondnak, legalábbis különcnek tartja őket. Nehéz elhagyni a szokásos utat. Kétely is bántja őket: biztos, hogy nem tévedek? Ha hívnak, ne állj ellent, mint a bibliai gazdag ifjú! Életed nagyszerű lehetőségéről mondasz le, ha nem mozdulsz.

Uram, mutasd meg, hol a helyem, mi a feladatom, mire teremtettél, hova rendeltél személy szerint engem! Adj erőt, hogy ne hallgassak másra, csak a Te irányításodra! Ha lehetséges, adj békés, megelégedett életet, szerető családban, képességemhez való hivatásban, hasznos munkában! De ha másra rendeltél, kérlek, add tudtomra olyan bizonyosan, hogy környezetem minden tiltakozása ellenére tudjam azt elfogadni, és semmi el ne tántorítson tőle. Add, hogy ott legyek boldog és eredményes szolgád, ahova Te állítasz! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése