2017. április 17., hétfő

Isten asztaláról-Varga László

  "Amikor pedig (ez a romlandó romolhatatlanságba öltözik, és) ez a halandó halhatatlanságba öltözik, akkor teljesül be, ami meg van írva: Teljes a diadal a halál fölött! Halál, hol a te diadalod? Halál, hol a te fullánkod?"

     1Korinthus 15,54-55
Milyen nehéz az életen túli dolgokról földi szavakkal beszélni! Pál apostol is csak dadog. Mi az, ami megmarad belőlünk a halál után? Az európai nyelvű bibliafordítások, a magyar is, "test"-nek fordítják azt a szót, ami az eredeti szövegben nem fizikai testet, hanem létformát jelent. Itt fizikai, testi létformában élünk, a mennyben, az angyalok világában más lesz a létformánk. Jézus tanítja: olyan lesz, mint az angyaloké (Máté 22,30). A földön nincs több keresnivalónk, a mennyei örök életben nincs idő, nincs változás. A test "porból van és porrá lesz" (1Móz 3,19; Préd 12,7). A feltámadás a meghalt ember személyének megjelenése a menny világában. Én ott is élni fogok, ha Krisztus magához emel, mennyei, lelki, angyali "testben", létformában. De az ember tovább kíváncsiskodik: mi az tehát, ami megmarad belőlünk, ami leveti a romlandó, halandó testi létformát, és magára veszi azt a másikat? Milyen fontos megtanulni Jézusnak a mennybemenetelekor mondott szavát: "Nem rátok tartoznak olyan dolgok, melyek az Atya titkai." Pál ebben a nagyon fontos igében erről nem mer semmit mondani. "Ez a romlandó, ez a halandó", aki én vagyok, romolhatatlanságba, halhatatlanságba öltözik. "Hála Istennek, aki diadalt ad nekünk Jézus Krisztus által."
Krisztusom, Királyom, emelj magadhoz, ha véget ér a földi életem! Jól tudom, hogy nem érdemlem, és semmire nem hivatkozhatom, csak végtelen szeretetedre. Nem hiába vállaltad a keresztet. Tudom, hogy szeretsz. Száz alkalommal mutattad meg. "Aki zörget, annak megnyittatik" – ígérted. Kérlek, kereslek, zörgetek kegyelmed ajtaján. Koldusként, méltatlanként, és mégis, megváltott gyermekedként, bátran zörgetek. Tudom, hogy vársz. A Te döntésed, hogy mikor fogadsz magadhoz. Add, hogy ez a hit vezessen életem minden napján, és a halál percében is előre nézzek, feléd, az örök élet, a jövendő felé! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése