2017. április 17., hétfő

Isten asztaláról-Varga László

   "Ha pedig Krisztus nem támadt fel, semmit sem ér a hitetek, még bűneitekben vagytok. Sőt akkor azok is elvesztek, akik Krisztusban hunytak el."

     1Korinthus 15,17-18

Mai szemmel nézve egészen különös, hogy az apostolok térítő igehirdetése nem Jézus tanítására, nem is csodáira, gyógyításaira épült, tehát olyan dolgokra, amit mai eszünkkel a legfontosabbnak és leghatásosabbnak tartunk, hanem döntő mértékben a Krisztus halálát és feltámadását hirdették, amit ma még az Istenben hívő emberek egy része is legendának tart. Mi az, ami mai szemmel is igazolhatja a feltámadás valóságát? Nem az, amit mondtak vagy leírtak az apostolok, hanem a magatartásuk. Mások által kitalált hazugságért már sokan önként vállalták a halált, lásd a bigott náci és kommunista hősöket. De az önmaguk által kitalált hazugságért? A Jézus feltámadását, ha nem történt volna meg, csak az apostolok találhatták volna ki. Őket pedig a hagyomány szerint kivétel nélkül bíróság elé állították, és a legszörnyűbb kínzásokkal fenyegették, hogy vallják be, hogy hazudtak, Jézus nem támadt fel. Ők pedig szintén kivétel nélkül szinte szembekacagták a bírákat: öljetek meg nyugodtan, nekünk az csak haszon, hamarabb lehetünk Jézusnál, aki vár, akivel feltámadása után többször is személyesen találkoztunk. Ha letagadnák a Jézus feltámadását, nyerhetnek még néhány évi itt nyomorgást, de elvesztik a saját feltámadásukat. Hát nem bolondok nem vállalni a vértanúságot! Így marad ma is érvényben Pál figyelmeztetése: ha Krisztus nem támadt fel, semmi hasznunk nincs a hitünkből. Amit Ő ad, nem más, mint a már itt megkezdett örök élet.
Istenem, emeld fel tekintetemet, hogy lássam azt, ami több és más, mint a földi nyomorgás! Hogy lássam a léleknek minden anyagi megkötöttségtől szabad, más, boldog világát. Hogy Krisztus feltámadása világítsa meg látásomat és vágyamat az általa megígért mennyei örök életre. Tudom, hogy szereteted nemcsak elmúló életemre szól. Ajándékozz meg a hit bizonyosságával, hogy földi életemnek is az adja meg nyugalmát, értékét és örömét, hogy érdemes itt mindent vállalni, mert ott vár rám a feltámadás boldog találkozása. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése