2017. január 13., péntek

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Olyanok lesztek, mint az Isten!

     1Móz 3,5

Ezekkel a szavakkal csapta be a Sátán az embert, és ébresztette fel a vágyat benne arra, hogy Istenéhez hasonló hatalma legyen. A természeti ember erejének teljes bevetésével ezt a célt akarja elérni, de alapjában véve mindig csalatkozik.

Ezzel szemben Jézus megmutatja nekünk azt az utat, amelyen valóban elérhetjük a helyes célt: "Aki közöttetek nagy akar lenni, legyen a ti szolgátok"! Az isteni út a természeti útnak éppen az ellenkezője. A szolgálat lemondás a hatalomról. A szolgálat önmagunk meghajlása a másik előtt. Szolgálni azt jelenti, hogy a másikat különbnek tartom magamnál. A trónhoz vivő úton csak azok vannak, akik elfogadják a szolgálni vágyás ajándékát. Ezt mondta az Úr Jézus két tanítványának, Jakabnak és Jánosnak is, akik azt kívánták, hogy Jézus jobb és balkeze felől üljenek az Isten országában.

A trónhoz vezető út a megaláztatás völgyén megy át. Egy másik tanítást e trónra pályázóknak a Lk 19,17-ben adott az Úr Jézus: "jól van, jó szolgám, mivel hű voltál a kevesen, legyen birodalmad tíz városon"! Az út: hűnek lenni a kevesen.

Az emberi hatalomvágy nagy terveket készít és távoli célokat tűz ki. Jézus így tanít: a közvetlen közelben, házad, családod, munkád kis feladatában légy hű, ezeknek a betöltését jutalmazza Isten, ha azokat az Ő nevében cselekedted. A hűségesekre vár a korona.

Végül a Jel 2,26: "Aki győz..., annak hatalmat adok". Mély tartalmú ige. Gondoljunk a kananeusok maradékaira, vasszekereikre és Izraelnek velük való harcaira! A mi harcunk a szívünkben meghúzódó bűnök ellen még keményebb és nehezebb. De csak a győztesnek ad koronát az Úr.
Vajon mi azon az úton vagyunk, amely a trónhoz és koronához vezet?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése