2017. január 11., szerda

MAI IGE - Bob Gass írásaiból-VIGYÁZZ A SZÁDRA 2.rész

"...amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj." (Lukács 6:45)



Válaszoljunk meg néhány kérdést a kommunikációval kapcsolatban:

1.) Milyen a jó kommunikáció? Őszinte, olyan , amit pozitív szándék vezet, kétoldalú. Nem "rázúdítás", nem ész-osztás! A beszéd első környezetvédelmi szabálya: a szemét nem bomlik le biológiai úton! A szavak visszatérnek, felgyülemlenek és elmérgesednek. "A rágalmazó szavai...behatolnak a test belsejébe" (Példabeszéd 18:. Sok szó egészen a sírig elkíséri azt, aki hallotta.

2.) Miről beszélgessünk:? Az igazságról. "Utálja az Úr a hazug ajkat, de akik igazan élnek, azokat kedveli"(Példabeszédek 12:22). Az igazságot mondhatod úgy,is, mintha az lesújtó nagykalapács lenne, de baráti jobbként is nyújthatod azt másik felé.Csak akkor szabad kimondanod, ha előre megfontoltad, hogy milyen hatása lesz. "Az igaz megfontolja szívében, hogy mit mondjon, a bűnösök szájából pedig árad a rossz" (Példabeszédek 15:28).

3.) Mennyit kell elmondanom? Amennyit Isten Igéje, a szeretet és a bölcsesség diktál.Gyermekeknek és szenvedő embereknek gyakran csak korlátozott mennyiségű információra van szükségük. "Minden gondolatát kibeszéli az ostoba, de a bölcs magában tartja "(Példabeszédek 29:11).

4.) Hogyan mondjam el? A "hogyan" éppen olyan fontos lehet, mint a "mit", ezért beszédedben mindig légy tekintettel a hallgató érzéseire. "A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt" (Példabeszéd 15:1). A hallgató válaszát az határozza meg, hogy te milyen szavakat használtál.

5.) Figyelj oda az időzítésre, ez létfontosságú!! "...milyen jó az idején mondott szó! (Példabeszéd 25:23) .

Ha nem vagy biztos abban, hogy eljött a megfelelő idő, várj, és imádkozz bölcsességért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése