2017. január 13., péntek

Napi áhítat-A démonok főhajtása Jézus előtt

Hét témája: Márk evangéliuma

Olvasmány: Mk 3,7–12                  


A világ démonjai is leborulnak végül Jézus előtt. Aki kitart hitében, az sokszor meglátja ezt.
„Jézus pedig tanítványaival együtt elvonult a tenger mellé, ahová nagy sokaság követte Galileából; valamint Júdeából és Jeruzsálemből, sőt Idumeából, a Jordánon túlról, Tírusz és Szidón környékéről is nagy sokaság ment hozzá, amikor hallottak arról, milyen nagy dolgokat visz véghez. Jézus pedig szólt tanítványainak: legyen készen számára egy csónak a sokaság miatt, hogy ne tolongjanak körülötte. Mert sok embert meggyógyított, úgyhogy akinek valami baja volt, megrohanta őt, hogy megérinthesse. A tisztátalan lelkek pedig, amikor látták őt, leborultak előtte, és így kiáltoztak: „Te vagy az Isten Fia!” Ő azonban ezt erélyesen megtiltotta nekik, nehogy felfedjék kilétét.”

Magyarázat

Az igazi győzelem nem az, amikor az ember erőszakkal az ellenfél vagy ellenség fölé kerekedik – vagy akár meg is semmisíti –, hanem az, amikor a legyőzött maga ismeri el a másik nagyságát, hősiességét, azt, hogy legyőzője jobb nála.
A démonok, a tisztátalan lelkek nyilvánosan elhangzó elismerő szavai – „Te vagy az Isten Fia” – megdöbbentik az embert. Mert azt tudjuk, hogy gyengébbek voltak Jézusnál, de azon csak ámulunk, hogy ezt nyíltan meg is vallják. Egyszerre határtalan erővel tölt el bennünket az a tudat, hogy nincs olyan gonosz, olyan démoni erő, amely ne kapitulálna, ne adná meg magát Jézus Krisztussal szemben. Még bennünk sem lehet olyan sötétség, olyan rosszaság, olyan gonoszság, amely ellent tudna állni Jézusnak. A pokol kapui sem erősek vele szemben.
A hívő embert Jézus állandó és végső hatalma, győzelme élteti. Hitét és meggyőződését Jézus Krisztus erősíti, és ő tegnap, ma és mindörökké ugyanaz: a hatalommal bíró Isten Fia.
Jézus jelenléte, társasága és közössége tehát a legnagyobb garancia minden gonosszal, minden démoni erővel szemben. Nem maradhat alul, aki vele van!
(Háló Gyula)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése