2017. február 3., péntek

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Ábrahám ezt mondta: "Hozok egy falat kenyeret..." Ábrahám pedig az Úr előtt állt és ezt mondta: "Avagy elveszted-e az igazat is a gonosszal egybe?"

     1Móz 18,5.23

Ábrahámot három angyal látogatta meg egyik napon, akik emberalakban jelentek meg. Hogy mennyire a szeretetben járt Ábrahám, azt ezekhez a vendégekhez való viszonya is mutatja. Nagyon idős volt már, 99 éves.

A vendégek a forró déli időbenjelentek meg, amikor az ilyen idős embernek nagyon nagy szüksége van a pihenésre. Ő mégis szeretettel fogadja őket. Siet Sára sátrába, pogácsát gyárat nekik. Maga pedig az állatokhoz fut, és egy gyenge borjút kiválaszt, azt levágatja és elkészítteti. A legjobbat adja a vendégeknek.

A Zsidókhoz írt levél ezzel kapcsolatban ezt írja: "A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ezáltal némelyek tudtukon kívül angyalokat vendégeltek meg". Micsoda áldás van azon a házon, ahol a vendégszeretetet önzetlenül gyakorolják!

Példás Ábrahám magatartása abban is, hogy a vendégek fogadásakor tekintettel van saját háza népére is. A vendégség munkát jelent. Ábrahám nem ül le kényelmesen a vendégekkel, hanem siet és segít az ellátásuknál. Borjút hoz és átveszi a vendégek kiszolgálását (8. v.). Soha ne hasonlítsunk azokhoz az emberekhez, akik a vendégeknek a jó oldalukat mutatják, miközben a háznépükkel szemben hidegek és zsarnokok!

Ábrahám szeretetének valódiságát és Istennek tetsző voltát az mutatja legjobban, hogy még az ítéletre megérett Sodomáért is buzgón imádkozott.

Mi is legyünk hasonlóak, akik papként tudnak másokért könyörögni! Aki a szeretetben marad, az Istenben marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése