2017. március 8., szerda

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

  Hívasd magadhoz atyádfiát, Áront és fiait, hogy papjaim legyenek! És csinálj szent ruhákat Áronnak... Ezek pedig a ruhák: hósen, efód, palást, kockás köntös, süveg és öv.

     2Móz 28,1-4

Áronnak mint papnak az volt a feladata, hogy engesztelésért járjon közbe Isten előtt a nép minden bűnéért. A papok egész serege látta el vele együtt ezt a szent szolgálatot.

Az Újszövetség az Úr Jézusban hívőket nevezi "királyi papságnak" (l.Pt 2,9). Áronra és papjaira úgy tekinthetünk, mint az újszövetségi királyi papság előképére.

Így szemléljük most Áron ruházatának egyes darabjait, jelképes értelmükben. Nézzük először a hósent (mellre való táblácska)! Ez 12 aranyba foglalt drágakőből állt, amelybe Izrael tizenkét törzsének neve volt belevésve. A 2.Móz 28,29-ben ezt olvassuk: "És viselje Áron az Izrael fiainak neveit az ítélet hósenén a szíve felett, amikor bemegy a szenthelyre".

Az igazi keresztyének is naponként a szentélybe mennek, Isten elé viszik hozzátartozóik, barátaik, ismerőseik neveit buzgó könyörgésben. Micsoda erő származik abból, ha a családapa szerettei nevét naponként a kegyelem trónja elé viszi! Az ilyen apának a gyermekei gazdagabbak, mint egy milliomoséi! Áron a hósenén népe mind a 12 törzsének nevét hordozta. Az egész népet Isten elé vitte imádságában. Vannak hívők, akik nagyon szűkkeblűek az imádkozásban.

Isten népe! Vedd a szívedre a táblácskát újra az egész nép nevével! Pál azt mondja: "Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések... minden emberért! Vannak keresztyének, akiknek imatáblácskájukról 11 kő is hiányzik. Ennek másképpen kell lenni! Áldottak azok az imádkozók, akik másokért így könyörögnek: "Mutasd meg nekik a veszélyt, amelyben vannak!" "Őrizd meg őket olyan kapcsolatoktól, amik Neked, ó Uram, nem tetszenek!"

"Fogadd el, Uram, az ő lelküket!"

Ez az igazi papi szolgálat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése