2017. március 4., szombat

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-EGY MÁSIK TÁMADÁS


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 16,13-23
13 Amikor Jézus Cézárea Filippi területére ért, megkérdezte tanítványait: "Kinek mondják az emberek az Emberfiát?" 14 Ők így válaszoltak: "Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, megint mások pedig Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának." 15 Erre megkérdezte tőlük: "Hát ti kinek mondotok engem?"16 Simon Péter megszólalt, és így felelt: "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." 17 Jézus így válaszolt neki: "Boldog vagy, Simon, Jóna fia, mert nem test és vér fedte fel ezt előtted, hanem az én mennyei Atyám. 18 Én pedig ezt mondom neked: Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta. 19 Neked adom a mennyek országának kulcsait, és amit megkötsz a földön, kötve lesz az a mennyekben is, és amit feloldasz a földön, oldva lesz az a mennyekben is."20 Azután megparancsolta tanítványainak: ne mondják meg senkinek, hogy ő a Krisztus. 21 Ettől fogva kezdte el Jézus Krisztus mondani tanítványainak, hogy Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia. 22 Péter ekkor magához vonta őt, és feddeni kezdte: "Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!" 23 Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: "Távozz tőlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint." 



"Ő pedig megfordult, és így szólt Péterhez: Távozz tőlem Sátán!"

(Mt 16,23a)


Csak a démonok és a Sátán tudta felismerni a világ királyát az ember Jézusban. Néha megesett, hogy közönséges emberek ismerték fel Krisztust, de csak akkor, hogyha a mennyből kaptak segítséget. Így olvasunk az öreg Simeonról, aki a Lélek által tudta, hogy a csecsemő, akit Mária a karjai között tartott, a megígért király (Lk 2,27). És a napkeleti bölcseket Isten irányította Betlehembe (Mt 2) Most Péter ismerte fel Jézust. Csakhogy többre volt szükség, mint csupán "testre és vérre". A mennyei Atya mondta meg neki.
Péter Jézus valódi méltóságát olyan nyilatkozattal fejezte ki, amelyik minden kor egyházának a hitvallási modellévé vált. "Te vagy a Krisztus, az élő Isten fia."
Mindjárt ezután a csúcspont után "Jézus elkezdte magyarázni tanítványainak, hogy neki sokat kell szenvednie... " Akkor azután a pokol teljesen elszabadult, hiszen az ördög is tudja a mi Királyunk titkát, nevezetesen azt, hogy Ő szenvedésével váltja meg népét.
Ez a pokol egy drága barát gondoskodásának a képében éppúgy elszabadulhat, mint Heródes gyermekgyilkosságában. Ezúttal Péter maga, a nagy hitvallás embere az ördög ügynöke. Így szól: "Soha, Uram, soha!" Péter szerint lehetetlen, hogy a Királynak szenvednie kell, és hogy a Szabadítót nyomorgassák. De Péterben a Sátán szólal meg. Az ördög látja, hogy birodalma inogni kezd, amikor látja, hogy Jézus rálép a mindhalálig való engedelmesség útjára. Jézus ezt mondja: Távozz tőlem, Sátán. Takarodj az utamból. Bármi áron meg akarom menteni enyéimet."
Sem barát, sem ellenség nem fogja megállítani őt az engedelmesség útján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése