„A testvéri szeretet maradjon meg közöttetek. A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat vendégeltek meg. Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.
Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta, mert a paráznákat és a házasságtörőket ítéletével sújtja Isten. Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” Ezért bizakodva mondjuk: „Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?”


Magyarázat

Az Ószövetségben a frigyláda nem csupán egy hétköznapi kelléktartó láda volt, hanem egy szent tárgy, ami Isten jelenlétét hordozta. Izráel népe kemény árat fizetett azért, hogy megtanulja becsülni és tisztelni az Istent. Sokszor megtapasztalták Isten ítéletét, amikor tisztességtelenül és felelőtlenül bántak a frigyládával.
Hasonlóképpen a házasság is egy Istenre mutató jelkép. Nemcsak egy férfi és egy nő kapcsolatára utal, hanem a Szentháromság jelképe is a földön. A világ manapság sáros lábbal tapodja a házasság intézményét. Személyesen tapasztalhatjuk, milyen káros hatással van a házasságokra és a gyermeknevelésre e világ elfajult gondolkodása. Az ember magánügyének tartja, hogy a házasságot úgy értelmezze, ahogy ő akarja. A hűtlen fél cselekedetével nemcsak magának és társának árt, hanem meggyalázza Isten szentségét is. Legyen szó a magunk vagy mások házasságáról, igyekezzünk, hogy Isten szentségét tükrözze! Becsüljük meg a házastársi szövetséget, mert Istentől kapott ajándék ez. A házasság áldásait Istenben élve fedezhetjük fel igazán.

(Nagy Ferencz (Szilágycseh))