2017. április 6., csütörtök

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-A HAZUGSÁG ZSARNOKI URALMA


A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 12
A karmesternek: Mély hangra. Dávid zsoltára. Segíts, URam, mert elfogytak a kegyesek, eltűntek a hívek az emberek közül. Hazug módon beszélnek egymással, sima szájjal, kétszínűen beszélnek.Irtson ki az ÚR minden sima szájat és nagyokat mondó nyelvet! Mert ezt mondják: Győzzük nyelvvel, segít rajtunk a szánk, ki lehetne úrrá rajtunk? 6 Most már fölkelek - mondja az ÚR - a nyomorultak elnyomása, a szegények sóhajtása miatt, és szabadulást adok az arra vágyódónak.Az ÚR ígéretei tiszták, olyanok, mint a hétszer tisztított ezüst, melyet földbe vájt formába öntöttek. URam, te megtartod ígéreteidet, minket pedig megoltalmazol ettől a nemzedéktől mindenkor, még ha bűnösök járkálnak is körülöttünk, és az alávalóságot magasztalják is az emberek. 



"Hazug módon beszélnek egymással, sima szájjal, kétszínűen beszélnek... Az Úr ígéretei tiszták."

(Zsolt 12,3 és 7a)


Ez a zsoltár Isten ítéletét kéri a szavakkal elkövetett gonoszságra. "Ezek egymásnak szólnak csak hívságot. Dolgukat festik szép beszédekkel. Hízelkedvén mutatnak nyájasságot, de nyelvük nem egyez ő szívükkel." (Ref. énekeskönyv, 12. zsolt. 2.v.)
A nyelv bűneinek valamennyi fajtája szóba kerül: a hazugság, vagyis azok az állítások, amelyek ellentmondanak a tényeknek, továbbá a hízelkedés, ami azt jelenti, hogy a dolgokat nem azért mondjuk, mivel igazak, hanem mert valaki szívesen hallgatja azokat. "Kétszínűen beszélnek" (szó szerint: szívből és szívből, azaz kettős szívből), s ez azt jelenti, hogy egyetlen emberben két szándék és két erkölcsi alapelv van. Beszél, és mégsem tudod, hogy kinek a hangját hallod.
A gonosz társadalom a hazugság uralma alatt él. A hazugság tönkreteszi a közösségi élet akármelyik és mindegyik formáját. "Segíts, Urunk, mert nem bízhatunk többé senkiben."
A szavakkal való visszaélés rengeteg bajt okozott Dávid napjaiban, de az okozott kár, mely ennek a gonoszságnak a következménye, mostanra már ezerszeresére rúgott. Minden áldott órában szavakkal bombáznak minket. Ezek a szavak azonban nem azt jelentik, amit kifejeznek. Hazugságok kereszttüzében élünk. "Tüzelnek" ránk az újságban, a rádióban, a televízióban. A szavak rendeltetése az, hogy egyszerűen csak szolgálják az emberi érintkezést. De ma már az emberek művészi tökélyre vitték a szavakkal való visszaélést. Elleplezik, amit gondolnak, összezavarják hallgatóikat, hízelgők, hatásvadászok. Ezt teszi a kormány, az ügyvéd , az egyetemi hallgató, a tanár, a kereskedő, a riporter. Még a menyasszony és a vőlegény is, midőn nem tudják, mire gondolnak, vagy nem gondolják komolyan, amit mondanak. És olykor az igehirdető is ezt teszi.
A Biblia az mondja, hogy a keresztyén megújulás legnehezebb része a nyelv megszelídítése (Jak 3,8). Igenünk jelentse azt, hogy igen, nemünk pedig azt, hogy nem. Az "új Jeruzsálemben" nincs hely azok számára, akik szeretik és cselekszik a hazugságot.
Amikor a szavak olyan olcsóvá lettek, hogy az ígéret csak annyi, mint az üres szavak áradata, újból fel kell fedeznünk, mit jelent az, hogy "az Úr ígéretei tiszták".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése