2016. október 11., kedd

Isten asztaláról-Varga László

"Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat." (Jelenések könyve 13,18.)



Nehéz könyv a Jelenések könyve. Végig szimbólumokból van öszszeszőve. Kétezer év szektás eltévelyedéseinek legnagyobb része abból táplálkozik, hogy szó szerint próbálja érteni a szimbólumait, vagy tetszése szerinti magyarázatokat olvas ki belőlük. Ennek egyik tipikus példája a fenti szám. Különböző kombinációkkal már sok történelmi személyre alkalmazták, Nérótól Sztálinig és a pápáig. A Jelenésekben valóban uralkodik a számszimbolika, de azt csak egységében és összefüggésében lehet megérteni, még úgy sem mindig, mert néhány képnek a kulcsa elveszett kétezer év sok elfelejtett szimbóluma között. Ezt a számot, a gonosznak a számát meg tudjuk fejteni. A hét a földi tökéletességnek, a három az isteni tökéletességnek a számszimbóluma. A 777 volna tehát a földön megvalósuló isteni tökéletesség száma. A hat a megrontott tökéletesség, a tökéletesség hiánya. Háromszor együtt, 666 a földön, emberileg megvalósuló, de emberfeletti eredménnyel romboló tökéletlenség, mindaz, amiből az isteni tökéletesség hiányzik. Nem önálló hatalom, csak ellentéte a jónak, a szeretetnek, mindannak, ami Istentől származik. Azonnal megjelenik mindenütt, mihelyt Istenről levesszük a szemünket.
Kegyelmes Istenünk, adj nekünk ígéreted szerint értelmet, hogy ne tévedjünk el szent igédnek értelmetlen, saját elképzeléseink szerinti boncolgatásában! Tudjuk, nem vagyunk képesek arra, hogy könyved szimbólumait mind meg tudjuk érteni. Adj elég alázatot, hogy megálljunk ott, ahol értelmünk nem talál világos magyarázatot! De ahol megtalálja, ott tudjunk abból erőt nyerni. Őrizz meg a gonosztól! Őrizz meg attól, hogy szemünket bárki vagy bármi másra irányítsuk, mint a Te mindenható hatalmadra és szeretetedre. Ami nem tőled jön, az gonosz. Hadd ismerjük fel és tartsuk távol magunktól! Bocsásd meg tökéletlenségünket, és szabadíts meg tőle! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése