2016. október 11., kedd

Napi áhítat- József a börtönben


Hét témája: Isten figyel 


Olvasmány: 1Móz 39,19–23

Az emberi igazságszolgáltatás következtében elvehetik a pénzünket, a szabadságunkat, az életkedvünket. Isten jelenléte legyen valóság ezek között és fölött is!

„Amikor az ura meghallotta feleségének a szavait, amelyeket neki mondott: Ilyen dolgokat tett velem a szolgád! – akkor haragra gerjedt. Fogta Józsefet az ura, és abba a börtönbe vetette, ahol a király foglyait tartották fogva; ott volt börtönben. De az ÚR Józseffel volt, hűséges maradt hozzá, és kedveltté tette a börtönparancsnok előtt. A börtönparancsnok Józsefre bízta mindazokat a foglyokat, akik a börtönben voltak, és ő dolgoztatta mindazokat, akik ott dolgoztak. A börtönparancsnoknak nem kellett törődnie semmivel, ami rá volt bízva, mert az ÚR Józseffel volt, és eredményessé tette az ÚR, amihez hozzáfogott.”

Magyarázat

Igazságtalanság! Ártatlan! – kiáltjuk e történetet olvasva, sokadjára is. József egyedüli „bűne” szép külseje és feddhetetlen erkölcse. Mégis börtönbe juttatják. Ez már egy mély állapot azon a skálán, amelyen a más értékeinek rombolását és elvételét, az ártó szándékkal való károkozást mérik. Isten az ilyen igazságtalanul elnyomott ártatlanok mellett mutatja meg legtisztábban önmagát.
Igeszakaszunkban kétszer is elhangzik a majd később egy zsoltáríró (Zsolt 105,17–19) és az István vértanú (ApCsel 7,9–10) által is megerősített vigasztaló valóság: „de Isten Józseffel volt”. József vasra verve, börtönbe zárva is Isten őrizetében és megtartó jelenlétében nyugodott. Miközben helyzete jelentősen megváltozott, Isten hozzá való viszonya ugyanaz maradt. Szerette és vezette jóban-rosszban, hiszen „vele volt”. Ezért rábízhatták a környezetét, aminek jóléte tőle függött – mert Isten irányítása és áldása alatt élt.
A te életed is folyamatosan változik. Kapsz hideget-meleget. Érnek vádak, sérelmek, kritikák, büntetések. Mindezek elvehetnék az álmaidat, az életkedvedet. De az Úr veled van! Tehát ahol most vagy, ott fog használni téged. Ha ezt nem látod is, Isten láttatja. Bátran vallhatod: „De mindezekkel szemben diadalmaskodunk azáltal, aki szeret minket.” (Róm 8,37)

(Papp Dániel)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése