2017. február 2., csütörtök

Charles H. Spurgeon: Harmatgyöngyök és aranysugarak,

"Vérontás nélkül nem lészen bocsánat." (Zsid. 9,22)


Ez a változtathatatlan igazság hangja. Az ótestamentomi rendszer idején a bűn soha nem engesztelhetett ki vérontás nélkül. Ez áll még ma is: Engesztelés nélkül nincs bűnbocsánat. 
Azért világos, hogy Krisztuson kívül nincs reménység számomra, mert nem létezik más vérontás, melyet bűneinkért való engesztelésnek lehetne nevezni.
Hiszek Benne? Befecskendeztetett szívem az engesztelő áldozat vérével?
Abban minden ember egy nézeten van, t.i. hogy Jézusra szüksége van. 
Lehetünk bár jószívűek, tiszta erkölcsűek, szeretetreméltók vagy áldozatkészek, mindazonáltal ezen szabály alól mégsem képezhetünk kivételt. A bűn nem távozik csekélyebb hatalom elől, melyet Isten állított a kegyelem zsámolyául. Mily nagy kegyelem, hogy a megbocsátás ezen egyetlen útja előttünk nyitva van? Keressünk mást?

A külső keresztyénséggel megelégedő emberek, nem bírják felfogni afölött való örömüket, hogy Krisztusért minden bűnünk megbocsáttatott. Cselekedeteik, imáik és istentiszteletük vajmi kevés vigaszt nyújt nekik, így nem lehet valami nagy reményük, mert az egyetlen üdvöt elszalasztják és vér nélkül keresnek bocsánatot.
Szállj magadba lelkem és figyeld meg, hogy Isten igazsága a bűnt büntetés nélkül nem hagyja; lásd ez a büntetés teljesen az Úr Jézusra nehezedett; borulj le alázatos örömmel és csókolgasd annak drága lábait, ki saját vérével szerezte meg ezen engesztelést. A felébredt lelkiismeret hiába keres menedéket és vigaszt érzésekbe és okoskodásokban; ezt megszoktuk a törvény szolgaságának Egyiptomában.
A bűnnel terhelt lelkiismeret számára egyetlen enyhülést a kereszten szenvedő Megváltóra való pillantásban található. "Vérben van az élet," ezt mondja a lévitai törvény, ragaszkodjunk mi is azon bizonyossághoz, hogy az a hitnek, az örömnek és minden más kegyelemnek élete.

"Hittel szent vérére pillantva
Szívem bátorságra jutott;
A gazdag kegyelem forrása
A vér, mely értem ontatott!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése