2017. március 14., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-PÉTER KÖVETI JÉZUST (III.)



A mai napon olvasandó igeszakasz: Jn 21,15-19
15 Miután ettek, így szólt Jézus Simon Péterhez: "Simon, Jóna fia, jobban szeretsz-e engem, mint ezek?" Ő pedig így felelt: "Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek téged!" Jézus ezt mondta neki: "Legeltesd az én bárányaimat!"16 Másodszor is megszólította: "Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem?" Ő ismét így válaszolt: "Igen, Uram, te tudod, hogy szeretlek téged." Jézus erre ezt mondta neki: "Őrizd az én juhaimat!" 17 Harmadszor is szólt hozzá: "Simon, Jóna fia, szeretsz-e engem?" Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte tőle: szeretsz-e engem? Ezért ezt mondta neki: "Uram, te mindent tudsz; te tudod, hogy szeretlek téged." Jézus ezt mondta neki: "Legeltesd az én juhaimat!18 Bizony, bizony, mondom néked: amikor fiatalabb voltál, felövezted magadat, és oda mentél, ahova akartál; de amikor megöregszel, kinyújtod a kezedet, más övez fel téged, és oda visz, ahova nem akarod." 19 Ezt azért mondta, hogy jelezze: milyen halállal dicsőíti meg majd Istent. Miután ezt mondta, így szólt hozzá: "Kövess engem!" 



"Miután ezt mondta (ti. Jézus), így szólt hozzá (ti. Péterhez): "Kövess engem!"
(Jn 21,19)

Amikor Jézus meghalt, senki nem érezte nyomorultabbul magát, mint Simon Péter, hisz Péter kétszeresen is elveszítette Mesterét. Egyszer a többiekkel együtt a halálban, és egyszer azzal, hogy megtagadta őt. "Nem ismerem őt, nem tartozom hozzá." Ezt mondta Péter.
Péter "helyreállítása" három lépésben történt. Először az angyal így szólt a asszonyoknak: "...mondjátok meg tanítványainak és Péternek... " (Mk 16,7) Más szavakkal: "Péter, ez a hír neked is szól. Te mégis az enyém vagy."
A második lépés az volt, hogy maga Jézus jelent meg Péternek. Nem tudjuk, mit mondott neki e találkozás alkalmával. Négyszemközti beszélgetés volt az. Csak azt tudjuk, hogy megtörtént. (Lk 24,34 ill. 1Kor 15,5)
A harmadik lépés a hivatalos helyreállítás volt. A jelenet valószínűleg úgy volt beállítva, hogy emlékeztessen bennünket arra az éjszakára, amikor Péter megtagadta az Urat. A reggeli szürkületben megint izzik a faszénparázs. Három kérdés hangzik el és Péternek megint háromszor kell megmondania, hogy milyen is a Jézushoz fűződő kapcsolata.
Krisztus kérdéseire válaszolva Péter kinyilvánítja szeretetét és hűségét, de (most) sokkal kevésbé magabiztos. Harmadszorra Péter "elszomorodott", mert a kérdések fájtak.
És, hogy ért véget mindez? Ugyanazokkal a szavakkal, amelyekkel kezdődött: "Kövess engem". De most ezeknek a szavaknak sokkal mélyebb az értelmük. Először Péter lelkes kezdő volt. Most már sebhelyes ember, akit a félelem, a hit és a bűnbánat "helyreállított". Kevésbé magabiztos. "Tudom, hogy nem ismerem magam, de Te ismersz, Uram. Te mindent tudsz, és tudod, hogy szeretlek Téged."
Aki csak egy rövid ideje is követi már Krisztust, érzi, amit Péter érzett. Megtanulunk kevesebbet remélni önmagunktól és többet Krisztustól. Tudjuk, hogy a tanítványság útja szenvedéssel van kikövezve, és, hogy csak az Ő kegyelme elég ahhoz, hogy folytassuk utunkat. Valahányszor ránézünk, olykor fáradtan, zavartan vagy bizonytalanul, Ő egyszerűen így szól nekünk: "Kövess engem!".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése