2017. április 8., szombat

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

,,Ha valóban kezembe adod ezt a népet, eltörlöm városait.,,- 4Móz 21,1-3


Vannak olyan történetek az Ószövetségben, amelyek olyan bájos vidékekhez hasonlók, amelyeket senki sem ismer, mert nem vezet út hozzájuk. Ilyen ez a történet is, amely az Arad királya elleni harcot beszéli el. Arad királya rajtaütött Izrael hadseregén, s foglyokat is ejtett közülük. Ez nagy rémületet keltett Izraelben.

Istenhez fordultak, Tőle kérték a győzelmet Arad királya felett és megígérték, hogy mindent elpusztítanak, ahogy azt Isten megparancsolta. Elkezdődött a második ütközet. Arad királyát legyőzték és mindenüket elpusztították. - Érdekes történet!

Isten határozottan megígérte Izraelnek, hogy minden ellenségüket kezükbe adja. A vereség egész váratlanul jött. Talán súlyos és meglepetésszerű volt a támadás? Talán Izrael elgyengült a hosszú biztonságérzet miatt? Izrael nem nyugszik bele a verségbe, Istenhez fordul. Megfogadja: ha valóban kezembe adod ezt a népet, eltörlöm városait. Egy fillérüket sem akarom megtartani magamnak. Ez a fogadalom mély bepillantást ad. Izrael megvizsgálja saját szívét, s annak egy sötét zugában bizonyos dolgot talál, amit ki kell szolgáltatnia Istennek: "Uram, én mindent el akarok törölni" - semmit sem akarok magamnak megtartani. - így vonul ki Izrael a harcra, nem a maga megtört erejében, hanem egyedül Isten erejében és hűségében bízva.

És íme: most minden másképpen megy. Arad hadserege megint felvonul. Remélik, hogy hirtelen, súlyos támadásukkal Izraelt felmorzsolják. De támadásuk hirtelen megakad. Izrael győzelmesen előrenyomul. Aradnak menekülnie kell. Izrael üldözi.

Teljes a győzelem, és Izrael teljesíti fogadalmát: az ellenséget minden vagyonával együtt kiirtja, elpusztítja. A vidék a Hor-ma nevet kapja, ami azt jelenti: pusztulás.

Az egész történet nagyon jelentős példaképe a keresztyének bűn elleni harcának. De erről majd holnap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése