2017. április 11., kedd

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-HÚSVÉTI ÖRÖM

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 22,23-32 


23 Hirdetem nevedet testvéreimnek, dicsérlek a gyülekezetben. 24 Kik az URat félitek, dicsérjétek őt, Jákób utódai, mind dicsőítsétek őt! Rettegjetek tőle Izráel utódai mind! 25 Mert nem veti meg, és nem utálja a nyomorult nyomorúságát, nem rejti el orcáját előle, segélykiáltását meghallgatja.

26 Rólad szól dicséretem a nagy gyülekezetben, teljesítem fogadalmaimat az istenfélők előtt. 27 Esznek az alázatosak, és jóllaknak, dicsérik az URat, akik őt keresik. Szívetek legyen vidám mindenkor! 28 A föld határáig mindenkinek eszébe jut az ÚR, és megtérnek hozzá, leborul előtte mindenféle nép.

29 Mert az ÚRé a királyi hatalom, ő uralkodik a népeken. 30 Csak előtte borulnak le a földi hatalmasságok, térdet hajt előtte minden halandó, aki nem tudja életét megtartani. 31 Az utódok szolgálják őt, beszélnek az Úrról a jövő nemzedéknek. 32 Jönnek, és a születendő népnek hirdetik majd, hogy igaz, amit ő tesz.

"Hirdetem nevedet testvéreimnek, dicsérlek a gyülekezetben."

(Zsolt 22,23 és Zsid 2,12)

A 22. zsoltár egésze Jézus éneke. Az első rész az ő kereszten elhangzott jajszava. A második rész pedig a húsvét reggeli éneke.

Amikor azon a húsvét reggelen az első fénysugár felragyogott a megnyílt síron, Isten népe még mindig sírt. "Pedig mi abban reménykedtünk, hogy ő fogja megváltani Izráelt" - mondta egyikőjük (Lk 24,21). "Abban reménykedtünk..." Ezt mondjuk mindig, amikor meghiúsulnak reményeink és kiderül, hogy elképzeléseink alaptalanok voltak. Ami ezt a tanítványt illeti, ő úgy tudta, hogy Isten elhagyta Jézust. Az ellenség diadalmaskodott és a halálé volt megint az utolsó szó.

Jézus azonban életre kelt. Isten feltámasztotta őt. Amidőn minden elveszni látszott, minden megnyeretett. Amidőn úgy tűnt, hogy a bűn és a halál a győztes, ezek bizonyultak vesztesnek. Isten nevetéssé változtatta könnyeinket. Ő sohasem hagyja cserben gyermekeit. Most már egyszer s mindenkorra tudjuk ezt.

Annak az első napnak az estéjén Jézus megjelent "a gyülekezet közösségében". Új éneket kezdett tanítani nekünk. Ez az új ének nem alapvetően más, mint a régi. Inkább a régi beteljesítése. "Be kell teljesednie mindannak, ami meg van írva rólam ... a zsoltárokban (Lk 24,44). Megtanítja nekünk énekelni a 22. zsoltárt. Ez a zsoltár azonban még csodálatosabban hangzik, ha húsvét után énekeljük.

Húsvét vasárnapján Jézus hozzáfogott Isten gyülekezete összegyűjtéséhez. És ezt teszi azóta mind a mai napig Igéje és Szent lelke által. "A föld határáig eszükbe jut majd, és az Úrhoz fordulnak, a nemzetek egész családja hódolni fog előtte, mert az Úré a hatalom és ő uralkodik a nemzetek felett."

Jézus végigszenvedte testvérei szenvedését - el egészen a halálig. Így hát betöltötte a 22. zsoltár első részét. Most azonban már gyűjti azt a gyülekezetet, amelyet feltámadása alkalmával alapított.
Így teljesíti a 22. zsoltár utolsó részét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése