2017. április 8., szombat

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-ATEISTÁK ÉS MÁS BŰNÖSÖK

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsolt 14.


1 A karmesternek: Dávidé. Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten! Romlottak és utálatosak tetteik, senki sem tesz jót. 2 Az ÚR letekint a mennyből az emberekre, hogy lássa, van-e köztük értelmes, aki keresi az Istent?

3 Mindnyájan elfordultak tőle, egyaránt megromlottak. Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem. 4 Nem tudja a sok gonosztevő, akik úgy eszik népemet, ahogy a kenyeret eszik - de az ÚRhoz nem kiáltanak -,

5 hogy majd egyszer nagyon megrettennek, mert Isten az igaz nemzedékkel van! 6 A nyomorult tervét csúffá tennétek, de az ÚR az ő oltalma! 7 Bárcsak eljönne a Sionról Izráel szabadulása! Amikor az ÚR jóra fordítja népe sorsát, ujjong majd Jákób, és örül Izráel. 

"Azt gondolja magában a bolond, hogy nincs Isten! ... Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem." (Zsolt 14,1 és 3b)

A bolond nem számol Istennel. "Az ő szívében", vagyis magában, lényének középpontjában tagadja, hogy Isten létezik. És cselekedetei összhangban vannak azzal, amire szíve irányul. Romlott, gyalázatos dolgokat cselekszik, nem jó. Ahogy az Istenben való hithez jó cselekedetek társulnak, a hitetlenség ugyanúgy gonosz fajzatot kell hogy szüljön. "Utálatosak tetteik." Ha az Istennel való kapcsolat megszakad, az emberek az egyik bűnből a másikba esnek. Nem automatikusan és nem mindig egyénileg, ahogy mi látjuk az emberi tetteket, hanem fokozatosan és nemzedékekben gondolkodva, ahogy a Biblia látja az embert.

Úgy látszik, mintha ez a zsoltár az ateistákat akarná támadni. "Az Úr letekint a mennyből az emberekre. "Derűs méltósággal tekint le Isten a kis ateistákra.

De olvassad csak tovább: Isten ránk is néz. "Mindnyájan elfordultak tőle... Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem." A zsoltáros, ahelyett hogy az ateistákat támadná, elmondja nekünk, hogy Isten szemében minden ember egyformán bűnös.

Így olvasta Pál ezt a zsoltárt, amikor amellett érvelt, hogy nemcsak a gonosz embereknek, hanem minden embernek szüksége van az evangéliumra. A Római levél 3. részében arra a következtetésre jutott, hogy mindnyájunknak abba kell hagynunk az emberiséget "jó fiúkra" és "rossz fiúkra", ateista bűnösökre és vallásos jótét lelkekre felosztani. Mindannyian bűnösök vagyunk.

Nem kapunk engedélyt arra, hogy önelégülten nézzük Istennek az őt tagadó bolondok elleni haragját. Amikor éppen már készségesen kinyitnánk szánkat, hogy helyeseljünk Istennek, ezt mondja nekünk: "Némuljon el minden száj. Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem."

Ebben a helyzetben sír fel az Ószövetség zsoltárunk szavaival: "Bárcsak eljönne Izráel szabadulása a Sionról!"

És az Újszövetségben az evangélium szava ez: "Nevezd el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből." (Mt 1,21) Nincs senki, akinek ne lenne szüksége a bűnökből való váltságra. Nem, nincs senki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése