2016. szeptember 22., csütörtök

Mindennap az Ige fényében

   Az apostolok örömmel távoztak a tanács elől... (Csel 5,41)
 
 

Hogyan lehetséges az, hogy az apostolok örömmel térnek haza? Nem éppen most kellett-e súlyos testi fenyítést elszenvedniük? Nem nehezedett rájuk a felső hatalmasságok haragja? Nem kellett volna-e szomorkodniuk? Nem.

Beteljesült rajtuk az Úr Jézus szava: "Boldogok vagytok, ha gyűlölnek titeket az emberek..., örüljetek és ujjongjatok, mert a ti jutalmatok bőséges a mennyben" (Lk 6,22-23).

Isten minden időben boldoggá tette övéit a szenvedésben. József boldog ember volt az egyiptomi Potifár házában (lMóz 39,2).

Anna dicsérő éneket zengett, amikor egyetlen gyermekétől meg kellett válnia (lSám 1,1).

A szerecsen főember tovább ment útján örömmel, amikor el kellett szakadnia lelki gondozójától.

Az apostolok nagy dicsőségnek tartották, hogy Jézusért gyalázatot viselhetnek. Ha a főtanácsból egy embert így megvesszőztek volna, az az utcára sem mert volna kilépni a nagy szégyentől. Mindenki ujjal mutogatott volna rá.

Az apostolok pedig dicsőséggel hordozták Jézus gyalázatát. - Micsoda bizonyságtevő bátorsággal ajándékozta meg őket Isten!

A főtanács megpróbálta az apostolokat megfélemlíteni, de szavaik nyomán ők estek félelembe. "Zavarban voltak azok miatt, hogy vajon mi lesz ebből." (24. v.) Igen, féltek a néptől, hogy megkövezik őket (26. v.). A hatalom birtokosai rettegnek.

A védtelen apostolok pedig rettenthetetlenül megállnak. Jóllehet átmenetileg az ellenség befolyásolhatja a bizonyságtételt, mint ahogy magát Jeremiást is elhallgattatták, de nem sokáig, s az elfojtott parázs új erővel gyúl fel (Jer 20,7).

A Szentlélek ereje megőriz a csüggedéstől. Adja Isten ma is népének az apostolok törhetetlen bátorságát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése