2016. október 17., hétfő

Mindennap az Ige fényében- ENGEDELMESSÉG A MINDENNAPOKBAN


A mai napon olvasandó igeszakasz: Ef 5,15-33
15 Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, 16kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. 17 Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata. 18 Ne részegeskedjetek, mert a borral léhaság jár együtt, hanem teljetek meg Lélekkel,19 mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket; énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak, 20 és adjatok hálát az Istennek, az Atyának mindenkor mindenért, a mi Urunk Jézus Krisztus nevében.21 Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. 22 Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak; 23 mert a férfi feje a feleségnek, ahogyan Krisztus is feje az egyháznak, és ő a test üdvözítője is. 24 De amint az egyház engedelmeskedik Krisztusnak, úgy engedelmeskedjenek az asszonyok is a férjüknek mindenben. 25 Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte, 26 hogy a víz fürdőjével az ige által megtisztítva megszentelje,27 így állítja maga elé az egyházat dicsőségben, hogy ne legyen rajta folt, vagy ránc, vagy bármi hasonló, hanem hogy szent és feddhetetlen legyen. 28Hasonlóképpen a férfiak is szeressék a feleségüket, mint a saját testüket. Aki szereti a feleségét az önmagát szereti.29 Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat, 30minthogy tagjai vagyunk testének. 31 "A férfi ezért elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté." 32 Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom. 33 De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét. 



"Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata... Az asszonyok úgy engedelmeskedjenek férjüknek, mint az Úrnak... Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat... Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek."
(Ef 5:17,22,25; 6:1)


Minden keresztyénnek keresnie kell az Úrnak az ő életére vonatkozó akaratát. Tanításunk és tanácsunk soha nem állhat oda Isten és bárki lelkiismerete közé, akit Isten megszólított. Nagyon is meglehet, hogy Isten valami szokatlan tettet, vagy rendkívüli áldozatot kér tőlünk. Ha ez megtörténik, engedelmeskedjünk vidáman. Nem veszíthetünk, ha Jézusnak szolgálunk. Nem tévedhetünk el, ha a mi mennyei Atyánk akaratának engedelmeskedünk.
Jóllehet "teljesen nyitottnak" kell lennünk, mert Isten rendkívüli dolgokat kérhet tőlünk, mégis mindannyian mindenekelőtt a mindennapi dolgokban engedelmeskedjünk Istennek.
Isten mindnyájunktól nagyon megszokott és mindennapi engedelmességet követel. A házasok szeressék egymást Isten akarata szerint. A gyermekek engedelmeskedjenek szüleiknek, mert Isten így akarja. Az alkalmazottaknak úgy kell végezniük munkájukat, mintha Istennek végeznék azt. Az alkalmazóknak az ő mennyei Gazdájuk akaratát kell cselekedni.
Ebéd után egy fiú bement a hálószobába, hogy Isten előtt tusakodjék imádságban. Azt akarta megtudni, hogy vajon jelentkezzen-e külmissziói szolgálatra, vagy se. S akkor anyja hívta mosogatni. Ő azonban képtelen volt felismerni, hogy anyjának szava Isten szava volt.
Krisztus nem akarja, hogy mi őt és az ő akaratát bármiben is olyanná redukáljuk, ami szokványos és "könnyen kezelhető". A mi Urunk azonban mégsem emel ki minket a mindennapi életből. Megtanít bennünket, hogy hogyan éljük ezt az életet. Isten akaratának kell meglennie a nappali szobában és a konyhában, a gyerekszobában és a hálószobában, az osztályteremben és a hivatalban, munka közben és ebédszünetben. A mindennapokban tanúsított engedelmesség nélkül nem állunk készen a rendkívüli feladatokra, ha azokat tőlünk Isten kérné. Sok keresztyén lett már alkalmatlan a nagyobb szolgálatra, mert nem engedelmeskedett Isten akaratának a házassága dolgában.
Fiatal korodban tanulj meg először is akkor engedelmeskedni Isten szavának, amikor azt mondja neked, hogy csináld meg a házi feladatodat. Ellenkező esetben meg sem fogod hallani őt, amikor megmondja neked, hogy mit csinálj az emberi szenvedéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése