2016. október 15., szombat

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Péter aludt." - "Őrök őrizték a börtönt." - "A vaskapu magától megnyílt." - "Péter zörgetett; Rhodé nem nyitotta ki a kaput.

Csel 12,6.10.13-14                                    

Különös meglepetések! Látunk egy embert édesen aludni, akiről azt gondolnánk, hogy ébren kellene lennie. S látunk virrasztókat, akikről azt gondoljuk, hogy aludhatnának. Péter, akit másnap ki akartak végezni, olyan mélyen alszik, hogy oldalba kell lökni, hogy felébredjen.

Börtönökben munkálkodó lelkigondozók ilyennel ritkán találkoznak. Félelem és izgalom tartja ébren a halálra készülőket. Különös kegyelem kell ahhoz, hogy valaki ilyem helyzetben is nyugodtan aludjon (Zsolt 4,9).

Ugyanakkor látjuk a keresztyének seregét, amint virrasztanak. Már éjfél is elmúlt. Nem tudnak aludni, Heródes gyilkos terve ébren tartja őket.

-Boldogok vagyunk, ha a saját halálunkra nézve megvigasztalódva tudunk aludni, de az Isten ügyét fenyegető veszély ébren tart bennünket (Mt 26,40).

Másik meglepetés: Egy nehezen nyíló kapu hirtelen kinyílik, egy könnyen nyíló pedig nehezen. Egyik a vaskapu, amely a börtön udvaráról a városba vezet. Súlyos akadály! Ki törhetné fel gyorsan?! És ez azonnal kinyílik - magától. S Mária házának kapuja, amit egy gyermek is játszva kinyithat, zárva marad Péter előtt.

Legyen ez jelkép előttünk Isten országának munkájában. Itt is vannak ajtók, amelyeknél hasonlót élünk át. Egyiknél csodát tapasztalunk, másiknál türelmet tanulunk (Csel 7,25; Lk 21,19).

Végül: valaki, akire biztos halál várt, életben maradt, s akik halálára senki sem gondolt, azokat kivégezték.

Istennek vannak meglepetései országa barátainak is és ellenségeinek is, ezek által övéinek hite megnyugodhat és megerősödhet minden időben (2Kir 20,5; 19,20; Csel 9,20; lKor 1,27).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése